Politie Friesland

Politieberichten van 02/09 (07.00 tot 13.00 uur)

Fryslân 02-09-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Leeuwarden/Amersfoort: 33-jarige verdachte alsnog aangehouden De 33-jarige verdachte uit Leeuwarden, die op 8 juli op de Sixmastraat in Leeuwarden aan de politie wist te ontsnappen, is op 27 augustus in Amersfoort aangehouden. De man pleegde in Leeuwarden bij zijn aanhouding verzet. Toen de politie de man wilde boeien ging hij er vandoor, met een arm in de boeien. De man vertelde dat hij na zijn ontsnapping in Leeuwarden vijf uur op een dak had gelegen om te kijken wat de politie zou doen. De man bleek werkzaamheden in Utrecht te hebben. Op weg hier naartoe werd hij door de plaatselijke politie gecontroleerd in Amersfoort. Uit de controle bleek dat de man stond gesignaleerd. Ook nu ging de man er weer vandoor. Hij verschanste zich in een boom, op 10 meter hoogte. Uiteindelijk koos hij eieren voor zijn geld en liet zich aanhouden. De man is naar Leeuwarden overgebracht,. Daar bekende hij de inbraak waarvan hij verdacht werd en op 8 juli aangehouden zou worden. De man zit nog vast en moet zich op 16 september verantwoorden voor de politierechter terzake inbraak, verzet bij aanhouding waarbij een politieman gewond is geraakt en verduistering dan wel vernieling. De man verklaarde tevens dat de handboei door een kennis is afgezaagd.

Sneek: man aangehouden na bedreiging en beroving
De politie heeft woensdag een 39-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging met een vuurwapen en beroving. Afgelopen zondag deden drie meisjes in de leeftijd van 16 en 18 jaar, twee uit IIlst en een uit Bolsward, aangifte van de bedreiging. Ze zaten omstreeks 16.30 uur op een bankje in het Wilhelminapark, toen ze gezelschap kregen van enkele mannen. Eén van de mannen vroeg om een sigaret. Dat werd geweigerd. Waarop de meiosjejs zeiden dat de man weg moest gaan. Daarop trok de man een wapen en richtte dat beurtelings op de meisjes en bedreigde ze met de dood. Daarna renden de meisjes weg. Korte tijd later deed aan 18-jarige man uit Bochum (Dld) aangifte van beroving. Hij liep omstreeks 17.00 uur met enkele vrienden op het Hoogend toen een man met hetzelfde signalement als de eerder genoemde man vanaf de waterpoort op hem afliep. De man trok een pistool en richtte dat op de aangever. Hij vroeg om geld waarop de Duitse man hem 35,- gaf. Een onderzoek van de politie leidde naar de verdachte. Hij is woensdag omstreeks 14.35 uur in zijn woning aangehouden. Bij het onderzoek in zijn woning werd het wapen aangetroffen. Het betrof een luchtdrukpistool, dat qua vorm en kleur op een vuurwapen leek. Het is dan ook een verboden wapen in de zin van de wapenwetgeving. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten en in verzekering gesteld. Hij heeft inmiddels bekend. Hij wordt vrijdag geleid voor de officier van justitie.

Sneek: verdachte kopstoot tegen politie blijft vast
De 22-jarige man die zaterdagnacht in Sneek is aangehouden na belediging van een politieman en daarna politiemensen beledigde, bedreigde en een kopstoot gaf, zit nog vast (zie politieberichten van zondag 29/8). De belediging en bedreiging heeft hij bekend. Van de kopstoot kon hij zich niets meer herinneren, zo verklaarde hij. De verdachte is veelpleger. Woensdag is hij geleid voor de
rechter-commissaris. Die heeft besloten dat de verdachte in hechtenis blijft.