MORPHEOUS BENELUX BV

Nieuwe trajectcontroles nu al te detecteren.

Deze week berichtte het openbaar ministerie over het nieuwe wapen in de strijd tegen snelheidsovertredingen. De nieuwe trajectcontroles zijn niet op te sporen met de inmiddels verboden radardetector en hebben een pakkans van 100%, aldus verkeersofficier van justitie K. Spee.

De leverancier van de legale GPS ontvanger Road-Pilot heeft snel op deze nieuwe ontwikkeling ingespeeld.
De Road-Pilot is al sinds enige tijd op de Nederlandse markt verkrijgbaar en waarschuwde reeds voor alle flitspalen en roodlichtcontroles. De nieuwe trajectcontroles waren door de leverancier van de Road-Pilot apparaten reeds in het systeem ingevoerd alleen nog niet geactiveerd. 'Nu justitie de nieuwe systemen geleidelijk aan in dienst gaat stellen, zullen wij ze gelijktijdig activeren in onze Road-Pilot apparaten', verteld een woordvoerder van de in Tilburg gevestigde importeur. Gebruikers welke reeds een Road-Pilot in bezit hebben krijgen de nieuwe trajecten ook automatisch toegevoegd als ze het waarschuwingssysteem actualiseren via internet.
De op navigatietechnologie gebaseerde apparaten geven de automobilist ruim voor het naderen van een snelheidscontrole een waarschuwing. In het display verschijnt de geldende maximale snelheid en de gebruiker zal, wanneer hij de snelheidslimiet overschrijdt, met geluidssignalen worden gewaarschuwd voor een naderende bekeuring. Bij de nieuwe trajectcontroles houdt de Road-Pilot gedurende het hele traject de snelheid in de gaten. Als de bestuurder ergens in het traject onverhoopt toch te hard gaat rijden zal ook hier een waarschuwing klinken.
Omdat de Road-Pilot waarschuwingsapparaten gebruik maken van satellietnavigatie in plaats van radardetectie vallen deze niet onder het radardetectorverbod dat vanaf 1 januari geldt. Een eventueel toekomstig verbod is ook niet denkbaar: 'Dan moet justitie alle navigatiesystemen in auto's verbieden' verklaart een woordvoerder. Bovendien krijgt een koper van een Road-Pilot systeem een legaliteitsgarantie: De importeur garandeert het volledige aankoopbedrag terug bij een verbod.
Het systeem is in geheel Europa toegestaan en werkt buiten Nederland nog vele andere Europese landen.


02 sep 04 13:16