Groen!

Brussel, 2 september 2004

Groen!: Verwilghen moet de kernuitstap niet terug schroeven; wel drastisch investeren in alternatieve energie

Groen! is verontwaardigd over de intentie van federaal minister van Energie Marc Verwilghen (VLD) om de kernuitstap opnieuw ter discussie te stellen. Kernenergie is niet veilig, niet milieuvriendelijk, niet economisch rendabel én perfect vervangbaar. Net om die redenen keurde Marc Verwilghen in de vorige regering de uitstap uit de kernenergie mee goed. Vandaag wil hij de klok terug draaien. De minister lapt daarmee het huidige federaal regeerakkoord aan zijn laars. De minister van Economie zou beter doen wat hij in dat federale regeerakkoord belooft: een plan opstellen waarbij de zekerheid en de onafhankelijkheid betreffende energiebevoorrading wordt gewaarborgd en maximaal wordt overgeschakeld op nieuwe energiebronnen. De elektriciteitsfactuur van de mensen en de bedrijven verlagen, kan minister Verwilghen door de vrije concurrentie te bevorderen op het niveau van de productie van elektriciteit. Electrabel ertoe bewegen om een deel van zijn productiecapaciteit te veilen, zou de eerste opdracht van een minister van Economie moeten zijn.

"Het zal jullie misschien verwonderen, maar ik heb helemaal geen probleem met de uitstap uit de kernenergie. Met of zonder groenen in een volgende regering, de VLD zal die wet niet terug draaien Pas als in 2015 blijkt dat er geen voldoende alternatieven zijn, zullen we die wet weer wijzigen." Zo verklaarde toenmalig VLD-voorzitter Karel De Gucht op 10 mei 2003, voor de laatste federale verkiezingen. Diens opvolger Bart Somers zei het begin dit jaar zo: "We moeten doorzetten om tegen 2025 alle kernenergie te bannen. Investeren in milieu is geen last maar een voorsprong. Het vernietigt geen arbeidsplaatsen, maar creëert er." Dat zijn de woorden. Vandaag volgen de daden. Economieminister Verwilghen laat via de kranten weten dat de sluiting van de kerncentrales op de helling komt. Hij organiseert met die uitspraak een regelrechte aanval op de wet op de uitstap uit de kernenergie; een wet die Verwilghen notabene in januari 2003 mee goedkeurde.

De kernuitstap in vraag stellen getuigt van een gebrek aan realistische toekomstvisie met oog voor het welzijn van onze kinderen en kleinkinderen. Groen! raadt minister Verwilghen aan om prioritair werk te maken van maatregelen die de kerncentrales overbodig maken. Studies hebben voldoende aangetoond dat het perfect mogelijk is om op een verantwoorde wijze uit de kernenergie te stappen en tegelijk onze Kyotoverbintenissen na te komen. Hiervoor is een driesporenbeleid nodig, gebaseerd op:


1. het reduceren van de energievraag door een doorgedreven beleid van rationeel energiegebruik;


2. de verantwoorde inplanting van hernieuwbare energiebronnen; en


3. het maximaal benutten van het rendabele potentieel aan warmtekrachtinstallaties (WKK) en stroomcentrales met een hoog omzettingsrendement van primaire energiegrondstof naar elektriciteit (STEG).

Het potentieel aan rendabele realisaties is in ons land in deze drie domeinen nog zeer groot. België staat momenteel helemaal achteraan in het Europese peloton inzake zuinig energieverbruik, hernieuwbare energiebronnen en warmtekrachtcentrales, maar helemaal vooraan inzake de productie van kernafval en de uitstoot van broeikasgassen. Een inhaalbeweging zou heel wat kwaliteitsvolle en duurzame jobs creëren in toekomstgerichte sectoren.

Kortom, Groen! roept minister Verwilghen op eenvoudigweg het federale akkoord uit te voeren. Dat akkoord geeft de economieminister een duidelijke opdracht: "In de elektriciteitssector zal, gelet op de wet op de uitstap uit de kernenergie, een nieuw indicatief uitrustingsplan worden opgesteld waarbij de zekerheid en de onafhankelijkheid inzake energiebevoorrading worden gewaarborgd en maximaal wordt overgeschakeld op nieuwe energiebronnen."

In afwachting van dat plan kan minister Verwilghen er intussen zeer concreet voor zorgen dat de kernuitstap mogelijk wordt tegen de voorziene datum én dat de elektriciteitsfactuur voor de burgers en de bedrijven daalt. Het quasi-monopolie van Electrabel is de hoofdoorzaak waarom gezinnen en bedrijven tot hiertoe nog niet hebben kunnen genieten van lagere tarieven als gevolg van de vrijmaking van de energiemarkt. Groen! roept Verwilghen dan ook op om Electrabel er toe te bewegen om minstens 4.000 megawatt van zijn productiecapaciteit te veilen. Zo kan de concurrentie beter spelen en kan de stroomprijs voor huishoudens en de industrie afnemen.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger