Gemeente Barneveld


Gemeente start meldpunt huiselijk geweld

Op 1 september gaat in de gemeente Barneveld het meldpunt huiselijk geweld van start. Bij dit meldpunt kunnen mensen telefonisch terecht die slachtoffer, getuige, vertrouwenspersoon of daders zijn van huiselijk geweld. Het is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. De rijksoverheid heeft dan ook het beleid om vóór 2007 in het hele land meldpunten voor huiselijk geweld te realiseren. De gemeente en de HdS, een organisatie voor zorg en welzijn, nemen hiervoor samen de verantwoordelijkheid en werken daarbij nauw samen met de politie en hulpinstanties. Medewerkers van de HdS zorgen voor de organisatie van het meldpunt.

Meldpunt drempelverlagend
Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Eén op de vijf personen maakt dit in een periode, of meerdere periodes in zijn of haar leven mee. Niet alleen voor de slachtoffers zelf is dit zeer pijnlijk, maar ook voor de omgeving en de maatschappij als geheel. Het blijkt bovendien dat de getuigen of slachtoffers van nu in de toekomst mogelijk daders worden. Daarom heeft de rijksoverheid het beleid om met een subsidieregeling in het hele land meldpunten te realiseren waar mensen situaties van huiselijk geweld kunnen melden. In de gemeente Barneveld gaat het om circa 300 gemelde gevallen per jaar. Uit onderzoek is bekend dat op dit moment 12% van de feitelijke gevallen ook daadwerkelijk wordt gemeld. Eén van de doelen van het starten van een meldpunt is dan ook om de drempel te verlagen zodat meer gevallen van huiselijk geweld ook daadwerkelijk worden gemeld. Daardoor kan de hulpverlening tijdiger starten.

Gemeentelijk meldpunt één telefoonnummer: (0800) 484 74 39 De gemeente vindt het zo'n belangrijk thema dat zij vooruitlopend op een regionaal meldpunt vanaf september van start gaat met een gemeentelijk meldpunt. Het gaat hierbij om één telefoonnummer waar zowel slachtoffers, getuigen, vertrouwenspersonen (zoals huisarts, predikant, leraar/onderwijzer) als daders naar toe kunnen bellen. HdS heeft een 0800 telefoonnummer opengesteld, namelijk: 0800-484 74 39.

De beller krijgt na het toetsen van dit telefoonnummer een keuze-menu te horen. Waar sprake is van acute nood, wordt de beller rechtstreeks met 112 doorverbonden. In andere gevallen wordt doorverbonden naar de politie (voor getuigen), Hera (voor opvang van slachtoffers) of Kairos (voor daders). Vertrouwenspersonen die een melding willen doen, krijgen een maatschappelijk werker van de HdS te spreken die dan een advies geeft over de best passende vervolgactie.

Bereikbaarheid
Het telefonisch meldpunt is dag en nacht bereikbaar. Voor de doelgroep vertrouwenspersonen geldt dat zij alleen 's ochtends tijdens werkdagen worden doorverbonden met medewerkers van de HdS. Buiten deze tijden is er een antwoordapparaat, zodat de beller teruggebeld kan worden.

Veel medewerking voor de totstandkoming
Het meldpunt zou er niet gekomen zijn als de HdS niet zijn nek had uitgestoken. Ook heeft de firma Leertouwer een belangrijke rol gespeeld. Dit bedrijf heeft de technische voorzieningen in zeer korte tijd gerealiseerd, zonder hiervoor kosten in rekening te brengen.

Barneveld, 1 september 2004.