Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Alouette 40 jaar in dienst bij Koninklijke Luchtmacht

De Alouette helikopter viert op donderdag 2 september haar 40-jarig bestaan bij de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis Soesterberg. Op het moment zijn nog vier Alouettes - de oudste helikopters binnen de luchtmacht - in gebruik van de totaal 77 toestellen die vanaf 1963 dienst deden. Momenteel voeren de helikopters geen operationele taken meer uit maar nog wel VIP-vluchten, kalibratievluchten, fotovluchten en het vervoer van leden van het Koninklijk Huis.

De Alouette III is sinds 1963 in dienst van de luchtmacht en behoort tot het 300 squadron van de Tactische Helikopter Groep. De operationele taken van de Alouette waren in eerste instantie gericht ter ondersteuning van de Koninklijke Landmacht tijdens de Koude Oorlog. Na de val van de muur zijn de Alouettes veelvuldig ingezet voor operationele taken zoals vredesoperaties in onder meer Cambodja, Turkije en Bosnië. Door de veranderende taakstelling van Defensie voldoen de Alouettes niet meer aan de operationele eisen.

Ter gelegenheid van dit 40-jarig dienstverband bij de Koninklijke Luchtmacht wordt op donderdag 2 september 2004 een reünie op de vliegbasis Soesterberg georganiseerd. Naast onder andere een static show van diverse helikoptertypes in gebruik bij de luchtmacht, de historische vlucht en een foto-expositie, zullen ook Alouettes uit België en Zwitserland aanwezig zijn. Er worden ruim 500 reünisten verwacht.