PERSBERICHT - 2004-09-02

Utrechts wandelgedeputeerde Jan van Bergen stelt tweede themapad in gebruik

Fortenmaand en LAW-Waterliniepad feestelijk geopend

De Utrechtse 'wandelgedputeerde' Jan van Bergen heeft op woensdag 1 september op Fort Vuren de Nationale Fortenmaand geopend en het nieuwe LAW-Waterliniepad in gebruik gesteld. Hij deed dat onder grote belangstelling en in aanwezigheid van vier van zijn collega's (foto) uit andere provincies. Het Waterliniepad is 145 kilometer lang en is het tweede themapad in het nlandelijk netwerk van lange-afstandwandelroutes.

Tijdens de Nationale Fortenmaand, die dit jaar voor de elfde keer wordt gehouden, vormen de forten het decor voor onder meer kunstexposities en theatrale voorstellingen. Diverse activiteiten voeren de bezoeker mee terug in de tijd. Ook zijn er verschillende rondleidingen, wandelingen rondom de forten en speurtochten.

Waterliniepad
"Het Wandelplatform is ontzettend blij met "het nieuwe Waterliniepad, dat nu deel uitmaakt van het in totaal 7000 kilometer lange netwerk van lange-afstandwandelpaden in ons land", zei voorzitter Arie de Jong van Wandelplatform-LAW bij de officiële opening op Fort Vuren. Bij het pad zijn vijf provincies betrokken en De Jong riep de provinciale besturen op ook in de toekomst hun verantwoordelijkheid te nemen en het Wandelplatform de ruimte -vooral ook financieel- te bieden om zijn werk voort te zetten.

Ben Spee, voorzitter van de Stichting Wandel- en Fietsforten, vertelde, dat het idee voor het Waterliniepad al 10 jaar geleden werd geboren. "Er is sindsdien veel gedaan en hard gewerkt en toen we het traject in 2000 in gebruik namen hadden we ons al voorgenomen dat het aan het LAW moest worden toegevoegd. Ik ben er apetrots op, dat dat nu ook inderdaad gebeurt", zei hij.

Het Waterliniepad is een 145 kilometer lange wandelroute, die de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie volgt, van Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot aan Werkendam aan de Biesbosch. Het Waterliniepad is het tweede in de reeks van themapaden van Stichting Wandelplatform-LAW.

De route voert onder meer langs vijf vestingen, tientallen forten en batterijen, inundatiesluizen en andere overblijfselen van deze 19e-eeuwse verdedigingslinie, die overigens nooit echt is gebruikt. Qua landschap valt er veel te genieten onderweg. Onder meer het Naardermeer, de Vecht, Amelisweerd, de Lek, de Linge en de plaatsen Gorinchem en Woudrichem zijn in de route opgenomen.

In een bijbehorende gids wordt de route in twee richtingen beschreven en op gedetailleerde topografische kaarten afgebeeld. Verder bevat de gids veel praktische informatie en achtergrondinformatie over historie, streek en landschap. De routegids is sinds 1 september verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren of te bestellen via www.wandelnet.nl.

Overnachten op veldbedden Het aanbod aan activiteiten gedurende de Fortenmaand is weer groot en divers. Zo is er een tweedaagse fietsexcursie langs de Waterlinie, waarbij de deelnemers op veldbedden overnachten in een fort en een echt soldatenontbijt krijgen geserveerd. Tijdens het Open Monumentenweekend (11 en 12 september) is Fort bij Vechten omgetoverd in een speelfort met survivaltoestellen en levend stratego. Er zijn Romeinen en historische soldaten en voor kinderen is er een ontdekkingstocht. In dit weekend, tijdens de Monumentennacht, zijn er vijf verschillende voorstellingen van 20 minuten met theater, zang en muziek op vijf verschillende plekken op het fort te zien. Het thema is Voor Volk en Vaderland.

Vleermuizen en heksensoep
Nóg een paar aanraders uit het grote activiteitenprogramma tijdens de Nationale Fortenmaand:
Op het Utrechtse Fort Lunet I is het mogelijk om met een deskundige op zoek te gaan naar vleermuizen. Deze deskundige zal vertellen over alles wat met vleermuizen te maken heeft. Ook zijn er leden van de Living History Group Holland aanwezig in uniform van de Britse 1st Airborne Division (bekend van de slag om Arnhem) mét voertuigen. Ook is er een tentoonstelling over de koude oorlog in de atoombunker.

Via een wandelroute kan de bezoeker naar Fort Lunet III wandelen. Op het fort bij Rijnauwen, het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zijn op zaterdag 11 september en alle zondagen gratis rondleidingen, kunnen kinderen een eigen heksensoep brouwen en er is een vleermuizenexcursie. Op het Utrechtse Fort Blauwkapel zijn er op 18 september rondleidingen op het fort en is een tentoonstelling te zien over de historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Speciaal voor kinderen is er een kinderspeurtocht. Samen met de fortwachter kan er geroeid worden rondom het fort.

Verboden Kringen
Waarom staan er in de buurt van forten zo vaak houten huizen in plaats van stenen huizen? Een mooi voorbeeld is het Theehuis bij Rijnauwen: een volledig uit hout opgetrokken gebouw. Het heeft te maken met de Verboden Kringen. In de Kringenwet van 1853 was bepaald dat rondom de buitengrenzen van ieder vestingwerk drie denkbeeldige kringen lagen: op 300 meter, 600 meter en 1000 meter van het fort. Tot 600 meter mocht alleen in hout gebouwd worden. Zo konden in tijden van oorlog de houten huizen, die in immers in het schootsveld lagen, direct afgebroken worden. Tussen 600 en 1000 meter mocht in steen gebouwd worden, maar het ministerie van Oorlog had te allen tijde het recht het huis af te breken.

Vorig jaar werd tijdens de Nationale Fortenmaand de eerste Kringenkijkhut aan de Marsdijk, nabij Fort Vechten een ingericht waar de geschiedenis van de Kringenwet wordt toegelicht en waar de kringen door een kijkspleet te zien zijn. Wegens succes en enthousiaste reacties van het publiek is besloten om tussen 2004 en 2007 op vijf forten Kringenkijkhutten te plaatsen.

Meer informatie
In de Fortenmaandbrochure staan alle activiteiten op een rij. De brochure is vanaf begin augustus verkrijgbaar bij alle VVVs en bibliotheken in de provincie Utrecht en de grote VVVs en bibliotheken in het land. Alle informatie is ook terug te vinden op www.fortenmaand.nl of www.utrechttoerisme.nl

Bij de foto's:
Rechts boven: Utrechts wandelgedeputeerde Jan van Bergen en zijn vier collega's van de andere provincies.
Links daaronder: lopen langs het Waterliniepad
Rechts: Boswachter Paul Suurmond geeft uitleg over het rijke natuurgebied rond Loevestein
Links: Veel belangstelling voor de speciale kaarten die Staatsbosbeheer van het Waterliniepad heeft uitgebracht.

Lees ook op deze site: wandelen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nationale Fortenmaand wordt mogelijk gemaakt door:
- Provincie Utrecht

- Staatsbosbeheer

- Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie