---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op vragen van het kamerlid Bakker over de vliegbasis Twenthe

1-9-2004 9:28:00

Hierbij bied ik u aan de antwoorden op de vragen van het lid Bakker (D66) over de vliegbasis Twenthe (ingezonden 6 juli 2004).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

1. Is het bericht waar dat Defensie alle kosten die zijn gemaakt voor inschakeling van de landsadvocaat in het proces dat door de leden van de medezeggenschapscommissie (MC) van de vliegbasis Twenthe was aangespannen, persoonlijk tracht te verhalen op de leden van die commissie? 1) Wordt daarbij inderdaad loonbeslag op het salaris van deze leden overwogen?

2. Wat is de reden van dit besluit? Deelt u de mening dat een dergelijke handelwijze een medezeggenschapscommissie berooft van haar mogelijkheden om zich ook van het juridische instrument te bedienen om de belangen van de betrokken werknemers te behartigen? Kunt u zich voorstellen dat de MC van de vliegbasis Twenthe inmiddels heeft besloten om hoger beroep achterwege te laten vanwege een nog groter verhaal van kosten? Acht u dit juist? Is dit overigens een handelwijze die eerder is toegepast?

3. Bent u bereid om het verhaal van de kosten van de landsadvocaat voor de staat op de leden van de medezeggenschapscommissie ogenblikkelijk te staken?

Het bericht is onjuist. Er is nimmer sprake geweest van het verhalen van alle kosten die zijn gemaakt voor inschakeling van de landsadvocaat. In een kort geding dat door de medezeggenschapscommissie was aangespannen, is zij door de rechter in het ongelijk gesteld en veroordeeld tot betaling van de kosten à 944, waarvan 244 aan griffierecht. Inmiddels heeft Defensie besloten deze kosten voor eigen rekening te nemen. Voorts is besloten om in dit geval ook de door een medezeggenschapscommissie gemaakte kosten voor juridische bijstand eenmalig voor rekening van Defensie te nemen. Overigens kent het Besluit medezeggenschap Defensie een (kosteloze) geschillenprocedure met advies van een onafhankelijke geschillencommissie.

Nieuws Nieuwsberichten