Erasmus


31-08-04: Vidi-subsidie en Mozaïektoekenning Jonge Rotterdamse onderzoekers in de prijzen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft drs. Sarwa Darwish Murad van het Erasmus MC de Mozaïeksubsidie toegekend. De Mozaïektoekenning is bedoeld voor jonge allochtone onderzoekers. NWO kende de prijs toe aan eenentwintig onderzoekers. Elke succesvolle kandidaat kan met deze subsidie van 180.000 euro vier jaar lang promotieonderzoek uitvoeren. Drs. Sarwa Darwish Murad (1979) uit Irak, die afstudeerde aan de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, is in de prijzen gevallen voor haar onderzoek naar maag-, darm- en leverziekten, in het bijzonder het Budd-Chiari Syndroom. Zij analyseert stolselvorming in de lever en vergelijkt dit met het trombosebeen.

NWO heeft tevens negen jonge Rotterdamse wetenschappers een VIDI-subsidie toegekend voor jonge, excellente wetenschappers. Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 600.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen.

De VIDI-subsidie is een van de subsidievormen waarmee NWO vernieuwing stimuleert en is bestemd voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht.. De succesvolle kandidaten worden geselecteerd vanwege hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek, aldus de mededeling van de NWO.

De Rotterdamse laureaten zijn:

Dr. F.A. (Frederik) Muller (1962) Wat ontdekt de natuurwetenschap? (UU en EUR - Natuur- & Sterrenkunde en Wijsbegeerte)

De natuurwetenschap ontdekt de structuur van de werkelijkheid: het geraamte, niet de vleselijke aankleding. De wetenschapsfilosoof tracht een nieuwe structuurvisie op wetenschappelijke kennis te ontwikkelen. De groei van in het bijzonder natuurkundige kennis bestaat in de ontdekking van steeds fijnere structuren die voor de verschijnselen die wij waarnemen verantwoordelijk zijn.

Dr. A. (Arjen) Amelink (1973) Licht laten schijnen over ziekten (Erasmus MC Radiotherapie)

De manier waarop licht wordt terugverstrooid uit levend weefsel zegt iets over de aard en toestand van dat weefsel. De onderzoeker ontwikkelt een methode om met licht kleine weefselafwijkingen die optreden bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, te kunnen opsporen.

Dr. E. (Esther) de Graaff (1968) Duimen voor een goede hand (Erasmus MC - Klinische Genetica)

Een goed functionerende hand bestaat uit vier vingers en een duim. De ontwikkeling hiervan vereist strikte regulatie van met name het eiwit SHH. Dit onderzoek bestudeert hoe veranderingen in een ver weg gelegen regulator van SHH een verstoring in duimontwikkeling kunnen veroorzaken.

Dr. C.C. (Casper) Hoogenraad (1973) Zenuwcellen in beweging (Erasmus MC - Neurowetenschappen)

Zenuwcellen in de hersenen bezitten vernuftige eiwitten die zorgen voor ons vermogen om te leren en te onthouden. Minuscuul kleine mechanische motoreiwitten zijn belangrijk voor geheugenprocessen. De onderzoekers bestuderen of defecten in deze motortjes leer- en geheugenproblemen kunnen veroorzaken.

Dr. H.L.A. (Harry) Janssen (1964) Het immuunsysteem in strijd met hepatitis B (Erasmus MnC Maag-, darm- en leverziekten)

Ons immuunsysteem kan zich vaak onvoldoende wapenen tegen het hepatitis B virus. Het virus nestelt zich in de lever en veroorzaakt uiteindelijk leverfalen. In dit onderzoek gaan de wetenschappers met behulp van regulatoire T-cellen het hepatitis B virus te lijf

Dr.ir. H. W. Meijering (1971) Kwantitatieve analyse van subcellulaire dynamica (Erasmus MC - Medische Informatica)

Met gebruik van fluorescentie en microscopische imaging kunnen biologen tegenwoordig bijna elk proteïne bestuderen in levende cellen. Dit project heeft als doel om digitale beeldanalysetechnieken te ontwikkelen voor de automatische herkenning en tracking van deze proteïnen om hun functie te helpen ontrafelen.

Dr. E.J. (Hanne) Meijers-Heijboer (1961) Classificeren van erfelijke borsttumoren (Erasmus MC - Klinische Genetica)

Genen voor erfelijke borstkanker zijn moeilijk te vinden. Vermoedelijk komt dit doordat tal van genen borstkanker veroorzaken. De onderzoekers willen borsttumoren identificeren met één zelfde erfelijke oorzaak door een systematische analyse van duizenden genen en hun producten in deze tumoren.

Dr. R.A. (Raymond) Poot (1967) Het uitlokken van een identiteitscrisis (Erasmus MC - Celbiologie)

Lichaamscellen kunnen hun identiteit bepalen, bijvoorbeeld huidcel of hersencel, door bepaalde genen toegankelijk te maken. Door manipulatie van de machines die genen toegankelijk maken hopen de onderzoekers de identiteit van een cel te veranderen en daarmee medisch noodzakelijke cellen te kunnen kweken.

Dr. M.J.M. (Ron) Smits (1967) Kankercelwegen ontrafeld (Erasmus MC Pathologie)

Bijna alle vormen van kanker gaan gepaard met een verstoring van twee belangrijke celwegen. Beide functioneren als boodschappers in de cel en werken nauw met elkaar samen, op diverse cellulaire niveaus. De onderzoeker wil het belang en de fijne regulatie van deze interactie verder ontrafelen, met als uiteindelijk doel het ontwikkelen van gerichte therapieën ter bestrijding en behandeling van kanker.