CDA

CDA

02-09-04

Hervorming Wet Ziekenhuisvoorzieningen noodzakelijk

De Wet Ziekenhuisvoorzieningen is door velen betiteld als het Sovjetsysteem van de gezondheidszorg en de basis voor het Moskou aan de Nieuwe Gracht, aldus Tweede Kamerlid Antoinette Vietsch

Ondank de grote ontevredenheid met de wet is het tot nu toe niet gelukt om hem te vervangen. De CDA-fractie in de Tweede Kamer is van mening dat een herziening van de Wet Ziekenhuisvoorzieningen (WVZ) en het plannings- en bouwsysteem in de gezondheidszorg noodzakelijk is. Het doel, betere bereikbaarheid, betere kwaliteit en goede afstemming rond de betaalbaarheid, ondersteunen wij, zei het Kamerlid tijdens het plenair debat over de nieuwe Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi), op woensdag 1 september.

Vietsch vroeg zich in het debat wel af of hoe de Minister met name ziekenhuizen kan dwingen bepaalde voorzieningen open te houden? Ter verduidelijking gaf zij enkele voorbeelden van ongewenste situaties: stel het IJsselmeerziekenhuis besluit de locatie in Emmeloord te sluiten, of het Medisch Spectrum Twente besluit dat de locatie Oldenzaal slechts voor dagverpleging gebruikt gaat worden, op welke wijze kan de Minister met deze nieuwe wet dit tegenhouden? Of stel dat een ziekenhuis zoals het Lange Land Ziekenhuis te Zoetermeer een aantal IC- en CCU-bedden heeft, maar gebruikt ze niet allemaal omdat het ziekenhuis dat te duur vindt? Of stel dat een oudere patiënt met een hersenbloeding aangemeld wordt bij bijvoorbeeld het ziekenhuis te Vlaardingen. Het ziekenhuis weet dat het aantal verpleeghuisplaatsen beperkt is en dus deze patiënt wellicht moeilijk door te plaatsen is. Dus zegt het ziekenhuis dat hij geen bedden vrij heeft voor deze patiënt en de ambulance moet doorrijden. Gaat de Minister dan ingrijpen omdat het ziekenhuis zijn lege bedden niet beschikbaar stelt?

Voor het CDA is van belang dat de patiënt de benodigde zorg kan krijgen. Daartoe heeft de overheid 3 kerntaken: fysieke bereikbaarheid, financiële bereikbaarheid en kwaliteit van zorg. Hieraan zullen wij de wetten toetsen, aldus Antoinette Vietsch.