Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT NR. 66: NOTITIE KUNST EN CULTUUR (02-09-2004)

B en W bieden gemeenteraad notitie Kunst en Cultuur aan Veenendaal moet investeren in goed cultureel klimaat

Een stad in ontwikkeling, zoals Veenendaal, moet niet alleen investeren in wonen, wegen en werkgelegenheid, maar ook in een goed cultureel klimaat. Dat stelt het college van Burgemeester en Wethouders in een notitie Kunst en Cultuur die aangeboden wordt aan de gemeenteraad. B en W vinden dat activiteiten op het terrein van kunst en cultuur bijdragen aan de kwaliteit van de samenleving.

In november 2003 vroeg de raad aan het college om een korte notitie over cultuur te leveren. In deze notitie moesten uitgangspunten en randvoorwaarden komen te staan, waarover de raad in discussie kon gaan. Deze notitie kon dan als start dienen voor een integrale cultuurnota voor Veenendaal.

Vernieuwend en versterkend
In eerdere notities is al veel over kunst en cultuur geschreven. Wat echter tot nu toe ontbrak, was een samenhangend kader, waarin de verschillende activiteiten kunnen worden geplaatst. Het college hanteert vier uitgangspunten voor het kunst- en cultuurbeleid van de gemeente. De activiteiten dienen ofwel vernieuwend te zijn, het bestaande te versterken, een pluriform aanbod in te houden, en/of niet op te houden bij de grenzen van de gemeente.

In de startnotitie worden drie doelstellingen voorgesteld voor al het cultuurbeleid van de gemeente. Het cultuurbeleid richt zich op:


1. het vergroten van het bereik van de cultuuruitingen (meer mensen te bereiken);


2. het stimuleren van het culturele aanbod (versterking amateuristische kunstbeoefening, versterking culturele infrastructuur, ruimte bieden aan nieuwe initiatievenen, stimuleren samenhang);


3. versterken van het cultureel imago van de gemeente (stimuleren professionele kunstproductie, versterken beeldkwaliteit van de stad, meer culturele evenementen).

Prioriteit
Om deze drie doelstellingen volledig te realiseren, zal de gemeente een groot aantal activiteiten moeten gaan ondernemen. Om binnen de huidige beperkte financiële middelen toch nieuw beleid te kunnen opzetten, wordt voorgesteld om zes activiteiten als prioriteit aan te wijzen.


1. Muziekschool en Cursusproject "Veenendaal maakt Veenendaal wijzer" huisvesten in tweede fase Cultuurplein (2007).

2. De mogelijkheid van een fonds voor incidentele culturele projecten nagaan.

3. Een nieuwe subsidieregeling voor de amateurkunst opstellen.
4. De mogelijkheid van een breed cultureel platform in Veenendaal nagaan.

5. Meer samenhang en continuïteit aanbrengen in de verwerving van beeldende kunst.

6. Meewerken aan een fusie van de Veenendaalse openbare bibliotheek in een Regionale bibliotheek Heuvelrug.

Uitwerking
Tenslotte geven B en W in de notitie per voorgestelde prioriteit mogelijke richtingen aan om deze prioriteiten in de komende tijd nader uit te werken.
De verschillende onderwerpen hebben ieder een ander tijdpad. In plaats van in één integrale cultuurnota aan bod te komen, stelt het college aan de raad voor om ze in 2004 en 2005 in afzonderlijke beleidsnotities te behandelen.