CDA

CDA
05-08-04
CDA-ondernemers gevraagd
Onder het thema Op weg naar Prinsjesdag willen wij u als CDA-ondernemer of CDA- politicus uitnodigen deel te nemen aan een interactieve expertmeeting die moet leiden tot meer aandacht en begrip voor het MKB en een goed ondernemersklimaat.

De bijeenkomst is op 2 september in het gebouw van de Tweede Kamer te Den Haag tussen 18.00 en 20.15 uur. Vanaf 17.30 uur is er gelegenheid voor een broodje en een kop soep. Sprekers en luisteraars zijn staatssecretaris Karien van Gennip en tweedekamerlid (en ondernemer) Jan ten Hoopen. Zij zullen een korte inleiding houden over actualiteiten.

Nederland is een paradijs voor werknemers. Je moet een oen zijn om dat warme, geurige werknemersbad op te geven voor de koude douche waar de eigen baas vaak onder staat. Adriaan Hiele schreef op 12 juni 2004 een kritisch artikel in NRC over het lot van ondernemers in Nederland. De Volkskrant citeerde dit voorjaar uit eigen onderzoek dat 7 van de 10 jongeren geen stap harder wil lopen om het eigen toekomstperspectief te verbeteren. 94% van 55-65 jarigen wil niet langer werken. De generatie daartussen in (geboren tussen 1950 en 1970) zal het moeten opvangen. Bij de anderen ontbreekt de sense of urgency kennelijk. (Maar niet bij ondernemers.)

Toch wil het kabinet eigen verantwoordelijkheid en ondernemerschap stimuleren. Zijn de ambtenaren en de huidige generatie politici daartoe in staat, of moeten ondernemers zelf daarbij een handje helpen? Verantwoordelijkheid is het sleutelwoord van dit kabinet. Wie weten beter wat het is om verantwoordelijkheid te dragen voor anderen en zichzelf dan ondernemers? Wie weten als geen ander hoe het is om de schouders eronder te zetten dan ondernemers? Wie weten het best hoe je de tering naar de nering moet zetten?

725.000 ondernemers, inclusief ZZPers zorgen met elkaar voor 2,3 miljoen banen en zijn daarmee de belangrijkste motor van de Nederlandse economie. Toch wordt dat nog te weinig gezien, want als er over het bedrijfsleven wordt gesproken, denken velen dat het over de grootverdieners met de bonussen gaat. Maar in 2003 heeft 1 op de 3 ondernemers ingeteerd op het eigen vermogen en zichzelf een lager salaris gegeven om het bedrijf draaiend te houden en daarmee het inkomen van de medewerkers en leveranciers te garanderen. Als dat geen ethisch ondernemen is!

Wat is nu de invloed van het Rijk, de provincie en de gemeente op de werkgelegenheid in het MKB? Hoe kunnen deze bewindspersonen, staten- en gs-leden, gemeenteraadsleden en wethouders samen met ondernemers de lokale, regionale en landelijke economie een daadwerkelijke impuls geven? Welke ideeen leven er bij u? Hoe kan de politiek u helpen? Hoe kan u de politiek helpen? Welke prioriteiten zouden op de agenda moeten? Welke ervaringen heeft u?

Hoe kun je als CDA de bureaucratie doorbreken. Wat zijn goed geslaagde maatregelen waar anderen ook wat aan hebben? Hoe help jij de economie op gang, hoe steek jij je nek uit, waar loop je dan tegenaan? Met elkaar willen we een antwoord vinden op al deze vragen.

Het gaat vooral om de ervaring en visie van mensen uit de praktijk; aan schrijftafelwijsheid hebben we niet zoveel.Ondernemen moet weer een uitdaging worden en economische groei laten ontstaan, met een gewone vijfdaagse werkweek, ook voor ondernemers.

Het doel van de bijeenkomst is om in ieder geval concreet suggesties te hebben voor de behandeling van de rijksbegroting, de begroting van de staten en de gemeenteraden. Daarnaast willen we op langere termijn standpunten kunnen aanleveren voor de verkiezingsprogrammas, waardoor een helder en verantwoordelijk CDA-ondernemersgeluid doorklinkt. Hierbij kunnen ook actuele zaken zoals het Regiobeleid aan de orde komen.

Deze bijeenkomst past in de behoefte aan een meer ondernemende politiek, maar ook binnen het ingezette traject van partijvernieuwing door de Trevicommissie.

U kunt zich aanmelden bij j.tenhoopen@tweedekamer.nl.

Met vriendelijke groeten, de ondernemers

Jan ten Hoopen
Tweede Kamerlid voor het CDA

Manita Koop
lid van de Trevicommissie