Ingezonden persbericht

De Mythe van de Gezonken Zee presenteert:

'DONDERLAND'

Een voorstelling over macht en ondergang met acteurs, mime en vooral veel trommelaars

Locatie : Aardzee te Zeewolde aan de Vogelweg
Data : 2, 3, 4, 5 en 9, 10, 11 en 12 september
Aanvangsttijd : 20.00 uur

De Mythe van de Gezonken Zee keert ook dit jaar met een nieuwe voorstelling terug naar landschapskunstwerk de 'Aardzee' van Piet Slegers te Zeewolde aan de Vogelweg. Na de succesvolle voorstelling 'De Overkant' van het afgelopen jaar wordt dit jaar het landschapskunstwerk weer van een geheel andere kant bekeken en op een andere wijze bespeelt. Donderland wordt gedragen door de beelden en de ritmische muziek, waarbij veel trommelaars de hoofdrol zullen opeisen. Het publiek wordt gedompeld in een zee van klank, beeld en tekst, maar het is vooral de percussie dat het verhaal vertelt.

Het idee voor Donderland komt voort uit de mythe over Atlantis, het utopische eiland in de Atlantische Oceaan, waarvan de bewoners ooit hun eigen ondergang bewerkstelligden. Dit als gevolg van hun onbeheersbare drang naar macht. Zij wilden de wereld beheersen en verloren daarbij hun integriteit. Na hoogmoed komt de val. Zij werden verslagen door Athene en gestraft door de Goden. Door zware aardbevingen en ernstige overstromingen verdween het eiland in de zee.

Tussen de ondergang van Atlantis en de dreigingen in onze tijd zijn veel parallellen te trekken. In Donderland wordt het verhaal in deze tijd en over onze eigen geschiedenis verteld. De betekenis wordt geduid tussen de oude wereld en de wereld van de technologie en de onbegrensde mogelijkheden. Een leeg land (de polder) wordt spoedig in gebruik genomen en ontwikkeld, maar waartoe zal dit leiden. Donderland is een klanklandschap dat het akoestische universum van de strijd met het water en de algemene bedreigingen in drie delen behandeld.

Schoolvoorstellingen

Naast de voorstelling wordt er ook gewerkt aan een voorstelling voor de schoolgaande jeugd. Op vier middagen zullen zij, naast trommels maken, in hun eigen voorstelling meespelen. Op basis van het verhaal van Donderland zullen de jongeren de voorstelling vormgeven samen met de professionele acteurs, percussionisten en regisseur.

Workshops

Op de zaterdag- en zondagmiddagen zullen een aantal percussionisten workshops geven. Daarin zullen naast het maken van trommels diverse trommelstijlen behandeld worden. Per dag kunnen maximaal 50 cursisten aan de workshops meedoen.

Kijk voor meer informatie op www.xldeateliers.nl of mail naar info@xldeateliers.nl. U kunt ook bellen, naar 0321 - 336304.

Donderland wordt mede mogelijk gemaakt door de financiéle ondersteuning van de provincie Flevoland, het VSB Fonds, de Gemeente Dronten, de Gemeente Zeewolde, het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland, XL De Ateliers, Fabergé Organisaties, Bol Kreditank, Orfa Visser, Installatiebedrijf Oud, 1-2-3 Machineverhuur, Fitacc Accountants en Belastingadviseurs, diverse sponsors en vrijwilligers.

N.B. Voor de redactie (