Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2004

Twintigduizend doden jaarlijks en twee jaar korter leven door ongezonde voeding 1 september 2004

Als de sterk stijgende trend in overgewicht en de dalende trend in groenten en fruit consumptie doorzetten zal onze levensverwachting gaan dalen. Overgewicht en ongunstige voedingssamenstelling leiden elk afzonderlijk tot 40.000 nieuwe gevallen van diabetes, hart- en vaatziekten en kanker tezamen. Een ongunstige voedingssamenstelling en overgewicht leiden tot 13.000 respectievelijk 7.000 doden in Nederland per jaar.
Dat zijn enkele conclusies van het RIVM-rapport Ons eten gemeten. Dit rapport geeft voor de eerste keer in Nederland een totaaloverzicht van de beschikbare kennis op het gebied van de voedselconsumptie, de gevolgen voor de gezondheid op lange termijn en de veiligheid van het voedsel in Nederland.

Samenstelling en hoeveelheid voeding bepalend voor gezondheid Ons voedsel is veiliger dan ooit, maar toch eten veel Nederlanders teveel en verkeerd. Gemiddeld over alle Nederlanders genomen leven we nu 2 jaar korter omdat we niet gevarieerd genoeg eten en meer dan nodig is. Als de huidige trends aanhouden zal onze levensverwachting in de toekomst gaan dalen. Tien procent van de volwassen Nederlanders heeft ernstig overgewicht. De komende tijd neemt dat toe tot 15%. Bij kinderen is een soortgelijke stijging te zien. Zij zullen dit overgewicht een leven lang mee dragen waardoor het risico op diabetes en hart- en vaatziekten sterk toeneemt. Ook de ongunstige samenstelling van onze voeding leidt tot omvangrijk gezondheidsverlies. Als ongezonde voedingsgewoonten (weinig vis, groenten en fruit en veel verzadigd- en transvet) in combinatie met overgewicht voorkomt zal dit de levensverwachting op individueel niveau met een veelvoud van 2 jaar bekorten.

Voedselveiligheid goed en adequaat bewaakt: maar ook nieuwe bedreigingen
Ons voedsel is de afgelopen jaren in chemisch en microbiologisch opzicht aantoonbaar veiliger geworden, voorbeelden hiervan zijn dioxinen in voedsel en moedermelk en besmetting van dierlijk voedsel met Salmonella. Toch komen voedselinfecties nog steeds veel voor: jaarlijks 300.000-700.000 gevallen van maagdarmziekten. Ook door blootstelling aan chemische bestanddelen in ons voedsel zijn er jaarlijks o.a. 32.000 gevallen van allergie. De voedselveiligheid zal nog iets toenemen, maar nieuwe voedselinfecties, de mondialisering van voedselproductieketens, de toenemende consumptie van rauwe of onbewerkte producten en overconsumptie van voedingssupplementen vormen nieuwe bedreigingen.

Toekomstige ontwikkelingen
In de toekomst verwachten we meer consumptie van gemaksvoedsel en van energierijke producten. Er komen meer personen die het ontbijt overslaan, grotere porties consumeren, meer graasgedrag vertonen en wat meer gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen (functional foods) zullen gebruiken. Deze trends bevorderen een gezond voedingspatroon niet. Er is veel meer gezondheidswinst te behalen door gezondere voeding dan door het verbeteren van voedselveiligheid.

meer informatie

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971 Home Agenda Contact