2004
Twintigduizend doden jaarlijks en twee jaar
korter leven door ongezonde voeding 1 september 2004
Als de sterk stijgende trend in overgewicht en de dalende trend in
groenten en fruit consumptie doorzetten zal onze levensverwachting
gaan dalen. Overgewicht en ongunstige voedingssamenstelling leiden elk
afzonderlijk tot 40.000 nieuwe gevallen van diabetes, hart- en
vaatziekten en kanker tezamen. Een ongunstige voedingssamenstelling en
overgewicht leiden tot 13.000 respectievelijk 7.000 doden in Nederland
per jaar.
Dat zijn enkele conclusies van het RIVM-rapport Ons eten gemeten. Dit
rapport geeft voor de eerste keer in Nederland een totaaloverzicht van
de beschikbare kennis op het gebied van de voedselconsumptie, de
gevolgen voor de gezondheid op lange termijn en de veiligheid van het
voedsel in Nederland.
Samenstelling en hoeveelheid voeding bepalend voor gezondheid
Ons voedsel is veiliger dan ooit, maar toch eten veel Nederlanders
teveel en verkeerd. Gemiddeld over alle Nederlanders genomen leven we
nu 2 jaar korter omdat we niet gevarieerd genoeg eten en meer dan
nodig is. Als de huidige trends aanhouden zal onze levensverwachting
in de toekomst gaan dalen. Tien procent van de volwassen Nederlanders
heeft ernstig overgewicht. De komende tijd neemt dat toe tot 15%. Bij
kinderen is een soortgelijke stijging te zien. Zij zullen dit
overgewicht een leven lang mee dragen waardoor het risico op diabetes
en hart- en vaatziekten sterk toeneemt. Ook de ongunstige
samenstelling van onze voeding leidt tot omvangrijk
gezondheidsverlies. Als ongezonde voedingsgewoonten (weinig vis,
groenten en fruit en veel verzadigd- en transvet) in combinatie met
overgewicht voorkomt zal dit de levensverwachting op individueel
niveau met een veelvoud van 2 jaar bekorten.
Voedselveiligheid goed en adequaat bewaakt: maar ook nieuwe
bedreigingen
Ons voedsel is de afgelopen jaren in chemisch en microbiologisch
opzicht aantoonbaar veiliger geworden, voorbeelden hiervan zijn
dioxinen in voedsel en moedermelk en besmetting van dierlijk voedsel
met Salmonella. Toch komen voedselinfecties nog steeds veel voor:
jaarlijks 300.000-700.000 gevallen van maagdarmziekten. Ook door
blootstelling aan chemische bestanddelen in ons voedsel zijn er
jaarlijks o.a. 32.000 gevallen van allergie. De voedselveiligheid zal
nog iets toenemen, maar nieuwe voedselinfecties, de mondialisering van
voedselproductieketens, de toenemende consumptie van rauwe of
onbewerkte producten en overconsumptie van voedingssupplementen vormen
nieuwe bedreigingen.
Toekomstige ontwikkelingen
In de toekomst verwachten we meer consumptie van gemaksvoedsel en van
energierijke producten. Er komen meer personen die het ontbijt
overslaan, grotere porties consumeren, meer graasgedrag vertonen en
wat meer gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen (functional foods)
zullen gebruiken. Deze trends bevorderen een gezond voedingspatroon
niet. Er is veel meer gezondheidswinst te behalen door gezondere
voeding dan door het verbeteren van voedselveiligheid.
meer informatie
Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971
Home Agenda Contact
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu