Socialistische Partij

Veerman verwaarloost dierenwelzijn


01-09-2004 * Minister Veerman heeft als voorzitter van de Europese Landbouwraad categorisch geweigerd om zich in te zetten voor een maximale duur voor diertransport. SP-europarlementariër Kartika Liotard vindt het schandalig dat Veerman deze kans laat liggen.

Kartika Liotard Veerman uitte zijn onwil tijdens de vergadering van de Landbouwcommissie van het Europees Parlement. Liotard wees Veerman op de beestachtige omstandigheden waarin dieren zich tijdens de transporten bevinden. Zij vindt het onbegrijpelijk dat hij niets wil doen aan de duur van de transporten: "De mate van beschaving kan je afmeten aan de manier waarop men dieren behandeld. Veerman´s behandeling leidt tot verwaarlozing van dierenwelzijn, een slecht teken voor de beschaving," aldus Liotard.

Veerman gaf aan eventueel bereid te zijn om te komen tot wetgeving om bepaalde omstandigheden van diertransporten te verbeteren, maar hij gaf geen duidelijkheid op welke terreinen hij hierbij doelde. De SP gaat ervan uit dat de bewindspersoon spoedig met voorstellen komt.

Veerman ging ook in op de rol van de overheid in het Landbouwbeleid. Voor de Landbouwraad in Lisse op 7 september heeft hij daarover een discussiestuk geschreven: "Agriculture under the public eye", waarin wordt gepleit voor een discussie over de rolverdeling tussen de EU en grote voedselbedrijven. Volgens Veerman is op dit gebied minder EU-regelgeving nodig en kan meer over worden gelaten aan het bedrijfsleven. Liotard was het daar volstrekt mee oneens. Zij wilde van Veerman horen dat zaken als voedselveiligheid, milieubescherming en dierenwelzijn te allen tijde overheidstaken zijn. Deze bevestiging kreeg zij niet, wat voor de SP reden is om de besprekingen tijdens het Nederlands Voorzitterschap nauwlettend te volgen en actie te voeren. Op 7 september is Kartika Liotard aanwezig bij de alternatieve Landbouwtop in Lisse.