Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


01/09/04 Koningin bezocht uitzet- en verwijdercentrum Schiphol

Hare Majesteit de Koningin bezocht vanmiddag met de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, mevrouw drs. M.C.F. Verdonk, het uitzetcentrum en het verwijdercentrum op Schiphol. De Koningin kreeg op beide locaties een uiteenzetting over de achtergronden en praktijk van het terugkeerbeleid, sprak met medewerkers en kreeg een rondleiding door de beide centra.

In het uitzetcentrum op Schiphol-Oost sprak de Koningin met de locatiedirecteur en een aantal medewerkers over het uitzetbeleid als onderdeel van het terugkeerbeleid. Daarbij kwamen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde: identiteit- en nationaliteitsvaststelling, gescheiden uitzettingen en afstemming en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Aansluitend werd de Koningin rondgeleid door het centrum, waarbij onder andere een cel en de gemeenschappelijke verblijfsruimten werden bezichtigd.

In het verwijdercentrum op Schiphol-West sprak de Koningin met de commandant Vreemdelingenzaken en een aantal medewerkers over het verwijderingsbeleid, de omstandigheden waaronder verwijderingen plaatsvinden en de maatschappelijke implicaties van het beleid. Tot slot werd zij rondgeleid langs het cellencomplex, de observatieruimte en de vertreksluis van het centrum.