Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 228 JA
Datum: 31 augustus 2004

Provinciale subsidies archeologie

In november 2003 hebben Provinciale Staten de Nota Erfgoed - Deelnota Archeologie 2004-2007 vastgesteld. Als uitwerking hiervan komen Gedeputeerde Staten nu met een voorstel voor het beschikbaar stellen van subsidies (totaal jaarlijks E 105.000) op het gebied van archeologie.

Het gaat om een drietal zaken waarvoor men straks subsidie kan aanvragen. In de eerste plaats zijn dit projecten die zich richten op voorlichting op het gebied van de (Friese) archeologie. In totaal is hiervoor E15.000 per jaar beschikbaar. Ten tweede is er subsidie beschikbaar voor gemeenten die het inzicht in de archeologie van hun grondgebied willen vergroten. Deze informatie wordt verwerkt in de Friese Archeologische Monumentenkaart Extra (FAMKE), die een belangrijk hulpmiddel vormt voor gemeenten om bij het voorbereiden van ingrepen in de bodem in een vroeg stadium rekening te houden met de archeologie. Per jaar is hiervoor E40.000 beschikbaar. Ten slotte is er de mogelijkheid voor subsidie voor archeologisch onderzoek bij een zogenoemde toevalsvondst. Van een toevalsvondst is sprake wanneer er op grond van vooronderzoek aangenomen kan worden dat de kans op archeologische resten zeer klein is terwijl die vervolgens toch worden aangetroffen. Per jaar wordt hiervoor een bedrag van E50.000 beschikbaar gesteld.

Het voorstel van GS, in de vorm van een subsidieverordening, wordt voorgelegd aan PS. Als PS positief oordelen, treedt de subsidieverordening in werking.

Meer informatie over het provinciale archeologiebeleid is te vinden op de website van de provincie, www.fryslan.nl. Hier is de Deelnota Archeologie te downloaden en kan de FAMKE bekeken worden (via Cultuurhistorische Kaart).


---- --