Gemeente Delft

Opening Lesplaats-Wissel

Persbericht

Op woensdag 1 september wordt De Lesplaats Delft van de J.C. Pleysierschool officieel geopend. Het schooljaar is voor leerlingen eigenlijk al begonnen, maar gaat nu officieel van start met medewerking van wethouder Rensen. Voor de leerlingen is er op 2 september een feestelijk openingsprogramma. Delft is uniek in het land door de lesplaats voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen (zmok) samen te huisvesten met een Time-Out voorziening (De Wissel).

De lesplaats is gevestigd in een volledig gerenoveerd schoolgebouw aan de J.J. Slauerhofflaan in Delft-Zuid. Leerlingen van de Lesplaats en De Wissel komen niet met elkaar in contact, maar beide afdelingen kunnen wel gebruik maken van aanwezige voorzieningen zoals de praktijklokalen hout-, metaalbewerking, beeldende vorming, techniek en informatica.

De zmok-afdeling biedt onderwijs aan (7 groepen) leerlingen van 12 tot 18 jaar die uitvallen in het reguliere onderwijs. Voor toelating tot een zmok-school moeten leerlingen geïndiceerd worden. De meeste leerlingen komen uit Delft. De Wissel is een onderwijsvoorziening voor (twee groepen) leerlingen van 12 tot 17 jaar met motivatie en/of aanpassingsproblemen. Leerlingen uit de regio Delft/Westland/Oostland worden hiervoor niet geïndiceerd, maar doorgestuurd door de leerplichtambtenaar of de Centrale Zorg Commissie. Terugkeer naar het reguliere onderwijs is het doel van een verblijf op De Wissel.

Zo n vijf jaar geleden bleek er in Delft grote behoefte te zijn aan zmok-onderwijs. Ook Zoetermeer had die behoefte en is samen met Delft in gesprek gegaan met de J.C. Pleysierschool voor de oprichting van twee dependances. Twee jaar geleden is Zoetermeer gestart met een lespunt, en nu start ook Delft hiermee. Delft had iets meer tijd nodig om de unieke samenvoeging met De Wissel voor elkaar te krijgen. De gemeente heeft extra geld uitgetrokken voor aanpassing en inrichting van het schoolgebouw.