Staatsbosbeheer

19 juli 2004

In de maand september opent voor de 11e keer een groot aantal forten voor iedereen zijn deuren. Tijdens de Nationale Fortenmaand vormen de forten het decor voor onder meer kunstexposities en theatrale voorstellingen. Diverse activiteiten voeren de bezoeker mee terug in de tijd. Ook zijn er verschillende rondleidingen, wandelingen rondom de forten en speurtochten. Bijzonder is dat de Lange Afstands Wandeling (LAW) het Waterliniepad gereed is en tegelijk met de Fortenmaand geopend wordt.

Opening Nationale Fortenmaand en Waterliniepad De Nationale Fortenmaand wordt op woensdagmiddag 1 september op het Fort Vuren geopend. Gedeputeerde Jan van Bergen van de provincie Utrecht (initiatiefnemer van de Nationale Fortenmaand) zal de Fortenmaand openen. Tegelijk met de opening van de Fortenmaand vindt door de Stichting Wandelplatform - LAW de opening van een nieuw wandelpad plaats: het Waterliniepad.

Waterliniepad
Deze 160 kilometer lange wandelroute volgt de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot aan Werkendam aan de Biesbosch. Het Waterliniepad is de tweede in de reeks van themapaden van Stichting Wandelplatform-LAW. De route voert onder meer langs 5 vestingen, zo'n 50 forten en batterijen, inundatiesluizen en andere overblijfselen van deze 19e-eeuwse verdedigingslinie. Qua landschap valt er veel te genieten onderweg. Onder meer het Naardermeer, de Vecht, Amelisweerd, de Lek, de Linge en de plaatsen Gorinchem en Woudrichem zijn in de route opgenomen. In een bijbehorende routegids wordt de route in twee richtingen beschreven en op gedetailleerde topografische kaarten afgebeeld. Verder bevat de gids veel praktische informatie en achtergrondinformatie over historie, streek en landschap. De routegids is vanaf 1 september verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren of te bestellen via www.wandelnet.nl.

Overnachten op veldbedden
Het aanbod aan activiteiten gedurende de Fortenmaand is weer groot en divers. Zo is er een tweedaagse fietsexcursie langs de Waterlinie, waarbij de deelnemers op veldbedden overnachten in een fort en een echt soldatenontbijt krijgen geserveerd. Tijdens het Open Monumentenweekend (11 en 12 september) is Fort bij Vechten omgetoverd in een speelfort met survivaltoestellen en levend stratego. Er zijn Romeinen en historische soldaten en voor kinderen is er een ontdekkingstocht. In dit weekend, tijdens de Monumentennacht, zijn er vijf verschillende voorstellingen van 20 minuten met theater, zang en muziek op vijf verschillende plekken op het fort te zien. Het thema is Voor Volk en Vaderland.

Vleermuizen en heksensoep
Nóg een paar aanraders uit het grote activiteitenprogramma tijdens de Nationale Fortenmaand:
Op het Utrechtse Fort Lunet I is het mogelijk om met een deskundige op zoek te gaan naar vleermuizen. Deze deskundige zal vertellen over alles wat met vleermuizen te maken heeft. Ook zijn er leden van de Living History Group Holland aanwezig in uniform van de Britse 1st Airborne Division (bekend van de slag om Arnhem) mét voertuigen. Ook is er een tentoonstelling over de koude oorlog in de atoombunker. Via een wandelroute kan de bezoeker naar Fort Lunet III wandelen. Op het fort bij Rijnauwen, het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zijn op zaterdag 11 september en alle zondagen gratis rondleidingen, kunnen kinderen een eigen heksensoep brouwen en er is een vleermuizenexcursie. Op het Utrechtse Fort Blauwkapel zijn er op 18 september rondleidingen op het fort en is een tentoonstelling te zien over de historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Speciaal voor kinderen is er een kinderspeurtocht. Samen met de fortwachter kan er geroeid worden rondom het fort.

Verboden Kringen
Waarom staan er in de buurt van forten zo vaak houten huizen in plaats van stenen huizen? Een mooi voorbeeld is het Theehuis bij Rijnauwen: een volledig uit hout opgetrokken gebouw. Het heeft te maken met de Verboden Kringen. In de Kringenwet van 1853 was bepaald dat rondom de buitengrenzen van ieder vestingwerk drie denkbeeldige kringen lagen: op 300 meter, 600 meter en 1000 meter van het fort. Tot 600 meter mocht alleen in hout gebouwd worden. Zo konden in tijden van oorlog de houten huizen, die in immers in het schootsveld lagen, direct afgebroken worden. Tussen 600 en 1000 meter mocht in steen gebouwd worden, maar het ministerie van Oorlog had te allen tijde het recht het huis af te breken. Vorig jaar werd tijdens de Nationale Fortenmaand de eerste Kringenkijkhut aan de Marsdijk, nabij Fort Vechten een ingericht waar de geschiedenis van de Kringenwet wordt toegelicht en waar de kringen door een kijkspleet te zien zijn. Wegens succes en enthousiaste reacties van het publiek is besloten om tussen 2004 en 2007 op vijf forten Kringenkijkhutten te plaatsen.

Meer informatie
In de Fortenmaandbrochure staan alle activiteiten op een rij. De brochure is vanaf begin augustus verkrijgbaar bij alle VVVs en bibliotheken in de provincie Utrecht en de grote VVVs en bibliotheken in het land. Alle informatie is ook terug te vinden op www.fortenmaand.nl of www.utrechttoerisme.nl

De Nationale Fortenmaand wordt mogelijk gemaakt door: Provincie Utrecht, Staatsbosbeheer en Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie