Erasmus


30-08-04: Determinanten van hartfalen. Effecten van geneesmiddelen en genen in een epidemiologische studie

Op woensdag 1 september 2004 (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7) promoveert Gysèle Bleumink op haar proefschrift Determinanten van hartfalen. Effecten van geneesmiddelen en genen in een epidemiologische studie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het promotieonderzoek omvat een aantal studies over genetische en farmacologische factoren die de frequentie van optreden van hartfalen beïnvloeden. De studies worden uitgevoerd binnen het ERGO-onderzoek, het grootschalig prospectief bevolkingsonderzoek onder 7983 bewoners van 55 jaar en ouder uit de Rotterdamse wijk Ommoord. Als studieperiode wordt de episode 1990-2000 genomen. Bleumink beschrijft in eerste instantie de prevalentie, de incidentie, het cumulatieve risico en de prognose van hartfalen.

Tevens bestudeert de promovenda de effectiviteit van cardiovasculaire geneesmiddelen onder alledaagse omstandigheden in een cohort patiënten met hypertensie en wordt hartfalen als bijwerking van NSAIDs beschreven. Ook besteedt zij aandacht aan de relatie tussen enkele genetische polymorfismen en hartfalen en twee voorstadia van hartfalen, te weten linker ventrikel hypertrofie en linker ventrikel disfunctie.

Tot slot bekijkt zij de mogelijke interactie tussen een genetisch polymorfisme en het gebruik van ACE-remmers in patiënten met hypertensie. Genetisch bepaalde ongevoeligheid voor geneesmiddelen zou betekenen dat de patiënt nodeloos wordt blootgesteld aan geneesmiddelen met een hoge frequentie aan bijwerkingen.