Universiteit Maastricht

1 september 2004
NWO kent VIDI-subsidie toe aan UM-onderzoekers
Twee UM-onderzoekers ontvangen subsidie voor jonge, excellente wetenschappers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan twee UM-onderzoekers een zogeheten VIDI-subsidie toegekend. Het gaat om Elia Formisano (Faculteit der Psychologie) en Hans Crombag (Faculteit der Geneeskunde/Faculteit der Psychologie). De VIDI-subsidie is bestemd voor jonge, excellente wetenschappers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht. De wetenschappers hebben daarbij vernieuwende ideeën gegenereerd en deze succesvol zelfstandig tot ontwikkeling gebracht. De onderzoekers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. De subsidie biedt hun de mogelijkheid een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en één of meer onderzoekers aan te stellen. De gehonoreerde UM-onderzoeksvoorstellen worden hieronder nader toegelicht.

Elke onderzoeker krijgt in totaal maximaal 600.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij. De VIDI-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de VENI-subsidie (voor pasgepromoveerden) en de VICI-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCenW, de KNAW en de universiteiten.

Dr. E. (Elia) Formisano : Geluiden en het menselijk brein In ons dagelijks leven worden wij omgeven door talloze geluiden, waaronder menselijke stemmen, dierengeluiden en vele anderen. Hoe worden deze geluiden in ons brein verwerkt? Dit onderzoek gaat na waar en hoe in het brein de herkenning en lokalisatie van verschillende geluiden plaatsvindt.

Dr. H.S.T.L. (Hans) Crombag: Drugs, Environment, Brain and Behavior. Alhoewel velen verslavende middelen gebruiken, raakt slechts een minderheid van ons daadwerkelijk verslaafd. Aan de hand van laboratoriumexperimenten met ratten en muizen zal worden onderzocht hoe verslavende stoffen en omgevingsfactoren interacteren om langdurige veranderingen te veroorzaken in psychologische en neurobiologische processen die bijdragen tot verslavingsgedrag.

Noot voor de pers:
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.