Centrum voor Arbeidsverhoudingen


1 september 2004.

Oproep vakcentrales aan kabinet: leg snoeimes neer

De brief waarin premier Balkenende de drie vakcentrales CNV, FNV en MHP maant het prille herstel van de economische groei `niet in de knop te breken' is aan het verkeerde adres gericht. Niet de vakbeweging, maar het kabinetsbeleid zorgt ervoor dat de economische groei wordt afgeremd. Een conclusie die het Centraal Planbureau (CPB) al eerder trok, zo herinneren de vakcentrales in een tegenbrief aan de premier. Ze vragen het kabinet `het snoeimes neer te leggen'.

De drie vakcentrales zeggen met teleurstelling en ergernis kennis te hebben genomen van de reactie van Balkenende op hun schriftelijke actie-aankondiging. De irritaties hebben vooral betrekking op de opmerking dat er geen alternatief beleid mogelijk is en op de weergegeven gang van zaken rond het voorjaarsoverleg. CNV, FNV en MHP wijzen de premier erop dat het CPB al in een vroeg stadium waarschuwde voor de negatieve economische gevolgen van het kabinetsbeleid. De vakcentrales vragen het kabinet het snoeimes neer te leggen en de knop
- waar premier Balkenende het over heeft - te laten bloeien.

Alternatieven
De vakcentrales stellen verder dat er genoeg alternatieven zijn voor de bezuinigingen, maar dat economisch en sociaal gewenst beleid blijkbaar ondergeschikt is aan het credo 'daadkracht' van het kabinet. Zo wijzen EU-statistieken uit dat Nederland na Finland de sterkste stijging van het aantal werkende ouderen kent: van 28,7 procent in 1992 tot 44,8 procent vorig jaar. Het abrupt snijden in VUT en prepensioen is dan ook nergens voor nodig, zo stellen de drie vakcentrales. De beschuldiging dat zij jongeren willen laten opdraaien voor de kosten van het prepensioen verwijzen de vakcentrales naar het rijk der fabelen. "Het kabinetsbeleid beoogt dat prepensioenregelingen voor jongere werknemers volledig vervallen. Het is een gotspe om te stellen dat het kabinet voor jongeren iets goeds in petto heeft."

Voorjaarsoverleg
Kritiek is er verder op opmerkingen van Balkenende die volgens de vakcentrales niet stroken met de feiten rond het mislukte voorjaarsoverleg. Zo suggereerde de premier dat de bonden zich hoe dan ook hadden vastgelegd op lonen rond de nullijn in 2005. CNV, FNV en MHP wijzen erop dat in 2003 al werd vastgelegd dat dit alleen geldt bij een akkoord over eerder stoppen met werken. Verder bestrijden ze dat het kabinet vanaf het begin actief heeft geprobeerd met alle partijen een akkoord te bereiken. Een compromisvoorstel van werkgevers en werknemers werd eerder naar de prullenbak verwezen. Bovendien wist het kabinet dat haar eindbod - waarin een 'opt out' zat waardoor prepensioen onbetaalbaar zou worden - voor de vakbeweging onaanvaardbaar zou zijn.

Geen opening
CNV, FNV en MHP concluderen dat het kabinet sindsdien geen enkele opening meer heeft geboden. Zij kondigen aan met frisse tegenzin aan het kabinetsbeleid tegen te werken door middel van acties (onder het motto: Nederland verdient beter!) en reparaties op cao-niveau. Lees ook de column van CNV-voorzitter Doekle Terpstra `Nederland verdient beter - omdat het mensen raakt' op www.cnv.nl


---