Gemeente Gouda




datum: 1 september 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Hennie Castelein
telefoon: 0182-588674

bouw koningshof op verheullocatie dichterbij

Het college is bereid medewerking te verlenen aan de plannen van de Koningsveste C.V. voor de bouw van Koningshof op de Verheullocatie in de binnenstad van Gouda. Binnenkort ondertekent wethouder Van Schelven de samenwerkingsovereenkomst. Het project voorziet onder meer in de grote vraag naar luxere appartementen en woningen en het opwaarderen van de binnenstad. Bovendien sluiten de plannen aan bij de woonvisie die de gemeente eind mei 2003 heeft gepubliceerd.

Bij de totstandkoming van het masterplan zijn diverse belangengroepen nauw betrokken. Bij het opstellen is zoveel als mogelijk rekening gehouden met een ieders belang, wens of mening. Na goedkeuring door de raad zal het plan aan alle belanghebbenden en belangstellenden in de binnenstad worden gepresenteerd. De eerste bouwactiviteiten zullen rond de jaarwisseling 2005/2006 te zien zijn.

koningshof

De naam die de projectontwikkelaar aan dit project heeft gegeven is Koningshof. De Koningshof beslaat het gebied tussen Raam, Verlorenkost, Vest en Vlamingstraat. Er komen 147 luxe appartementen en woningen, enkele winkels en een restaurant. Bij elke woning hoort een inpandige parkeerplaats.
Ook enige gerestaureerde rijks- en gemeentelijke monumenten maken onderdeel uit van dit project.
Er zijn afspraken gemaakt voor de nadere uitwerking van de restauratieplannen van o.a. de rijksmonumenten plateelfabriek, slangentoren en kleischuur en de gemeentelijke monumenten Raam 36/38, 40 (woningen), 56/58 (de bakkerij).

masterplan

Voor het gebied Koningshof is een masterplan gemaakt. In dit plan is veel aandacht besteed aan de stedenbouwkundige vormgeving en bijvoorbeeld hoe gevels en kapvormen er uit zouden kunnen zien. Het plan sluit aan op de stedenbouwkundige visie voor de binnenstad op hoofdlijnen. Ook is nadrukkelijk gekeken naar bouwhoogtes en bouwmassas. Het masterplan beschrijft een voor alle partijen haalbaar plan waaraan het college graag haar goedkeuring verleent. De Rijksdienst voor Monumentenzorg (RDMZ), waterschap Wilck en Wiericke, provincie Zuid-Holland en het Rijksdienst Oudheidskundig Bodemonderzoek (ROB) zijn bij dit plan betrokken. Zij beslissen mee over het plan, de restauratie van de monumenten, het historisch- en archeologisch onderzoek en de sanering van de aanwezige bodemverontreinigingen.

sloop

Diverse panden bevinden zich in slechte staat. Daarom wil de gemeente bij een aantal panden zo snel mogelijk overgaan tot sloop. Ook wil men de aanwezige monumenten zo goed mogelijk veilig stellen om verdere verslechtering tegen te gaan. Voordat de daadwerkelijke bouw start is het nodig de bestaande bebouwing te slopen, historisch onderzoek te verrichten, archeologische werkzaamheden en grondsanering uit te voeren. Door de ontwikkelaar is reeds een sloopvergunning aangevraagd en de gemeente heeft afspraken gemaakt over het uit te voeren archeologisch onderzoek met de provincie Zuid-Holland en de ROB. Direct na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst en de goedkeuring van de gemeenteraad worden deze werkzaamheden gestart.


- einde bericht -