VU ziekenhuis

Nederlands medisch wetenschappelijk onderzoek gooit internationaal hoge ogen

Ook patiënten oordelen positief over de UMCs

Nederlands medisch wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in de Universitair Medische Centra (UMCs) scoort hoog in vergelijking tot andere landen. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de acht UMCs in Nederland is uitgevoerd. Tevens toont een onderzoek onder veertigduizend patiënten van de Universitair Medische Centra aan dat patiënten tevreden zijn over de geleverde zorg. Beide onderzoeken worden vandaag gepresenteerd op het symposium Kwaliteit laat zich meten, van de Nederlandse Federatie van UMCs (NFU).

Tweeëndertigduizend wetenschappelijke publicaties van de acht Universitair Medische Centra zijn in de studie beoordeeld op hun toegevoegde waarde voor de internationale medische wetenschap. Medische doorbraken worden doorgaans beschreven in de beste (bio)medische wetenschappelijke tijdschriften, zoals o.a. Nature, the Lancet, New England Journal of Medicine. De Universitair Medische Centra in Nederland blijken bovengemiddeld veel in deze toptijdschriften te publiceren.

Niet alleen het aantal publicaties in toptijdschriften is een maatstaf voor kwaliteit. Ook de frequentie waarmee wetenschappers naar een eerdere wetenschappelijke publicatie verwijzen is een graadmeter. Nederlandse publicaties worden 33 procent vaker door wetenschappers geciteerd dan gemiddeld het geval is. In de algemene geneeskunde waar de toptijdschriften the Lancet, New England Journal of Medicine en JAMA toe behoren, worden publicaties van Nederlandse komaf zelfs drie keer zo vaak geciteerd.

Uit onderzoek van Essential Science Indicators (ESI) blijkt dat het Nederlandse medisch onderzoek na de Verenigde Staten inmiddels een tweede plaats inneemt op de wereldranglijst als het gaat om de frequentie dat naar deze publicaties verwezen wordt.

Ook de productie in de Universitair Medische Centra ligt hoog. Ruim éénderde van alle wetenschappelijke publicaties in Nederland is afkomstig van de Universitair Medische Centra.

Rapportcijfer voor de zorg: ruim voldoende tot goed Uit het onderzoek dat onder veertigduizend patiënten is gehouden blijkt dat patiënten van de Universitair Medische Centra tevreden zijn over de zorg. Patiënten beoordeelden de medische centra op zes aspecten: ontvangst, bejegening en verzorging door verpleegkundigen, bejegening en behandeling door artsen, informatie, de mate waarin de patiënt invloed heeft op de behandeling (zelfstandigheid), en de nazorg.

Zowel in de kliniek als in de polikliniek zijn patiënten zeer tevreden over de ontvangst, de bejegening en verzorging door verpleegkundigen en de bejegening en behandeling door artsen. De patiënten zijn redelijk tot duidelijk tevreden over de andere drie aspecten: informatie, de mate waarin de patiënt invloed heeft op de behandeling en nazorg.

Uit het onderzoek blijkt dat de Universitair Medische Centra in geen van de zes aspecten significant van elkaar verschillen. Er zijn wel enkele verschillen in medisch specialisme zichtbaar. Patiënten van Oogheelkunde die in de kliniek zijn opgenomen zijn meer tevreden dan die van andere specialismen. Onderlinge vergelijking van medisch specialismen tussen de UMCs levert verschillen op in de tevredenheid van patiënten. Uit het onderzoek komen 23 best practice afdelingen naar voren waar patiënten meer tevreden over zijn dan de vergelijkbare afdelingen in de andere UMCs. De best practice afdelingen zijn een voorbeeld voor de anderen om de zorg aan de patiënt verder te optimaliseren.

NFU
De naam van de VAZ (Vereniging Academische Ziekenhuizen), de koepelorganisatie van de UMCs, is gewijzigd in Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).
De NFU bestaat uit het Academisch Medisch Centrum (AMC), Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG), academisch ziekenhuis Maastricht (azM), Erasmus MC, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Universitair Medisch Centrum St. Radboud (UMC St Radboud), Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) en het VU medisch centrum.