CDA

CDA

01-09-04
Partijvoorzitter Van Bijsterveldt: CDA moet politiek leiderschap tonen

"Bij politiek leiderschap hoort visie-ontwikkeling, het niet uit de weg gaan van heilige huisjes, een open debat en partijcultuur en krachtig bestuur, ook bij tegenwind", aldus de partijvoorzitter op een persbriefing over de najaarsactiviteiten van het CDA, op woensdagmiddag 1 september.

"Vooral het niet schuwen van lastige onderwerpen is een taak van de politiek. Politiek moet een stap verder willen gaan dan de waan van de dag."

Met dat laatste verwees de partijvoorzitter naar het debat over duurzame ontwikkeling dat zaterdag 4 september a.s. van start gaat met een grote manifestatie in Utrecht. Milieu lijkt uit te zijn, maar velen maken zich terecht zorgen over gezondheid, veiligheid en leefbaarheid, en over de wereld die wij achterlaten voor kinderen en kleinkinderen. Daarom is een debat over duurzame ontwikkeling noodzakelijk. Wij kiezen ervoor om dat debat te voeren middenin het spanningsveld tussen economie en ecologie, met beide voeten in de samenleving. Het verleden heeft bewezen dat met een moralistisch vingertje langs de zijlijn staan niet effectief is.

Van Bijsterveldt benadrukte dat het CDA zich niet wil opsluiten in de Haagse burcht. Daarom gaan wij de komende maanden ook veel het land in. Verspreid over het hele land houden wij bijvoorbeeld zes discussieavonden over duurzame ontwikkeling. Wij leggen dus geen standpunten op, de discussie moet van onderaf gevoerd worden. De kiezers en leden zijn nu als eerste aan zet. Daarnaast gaan wij de komende weken tijdens bijeenkomsten debatteren over onder meer de relatie tussen religie en politiek en de toetreding van Turkije tot de EU. Aan dat laatste debat nemen minister Bot en fractievoorzitter Verhagen deel.

De partijvoorzitter noemde de aangekondigde maatregelen van het kabinet met betrekking tot de koopkracht bemoedigend. Van Bijsterveldt: De partij staat achter het hervormingsbeleid van het kabinet, maar vindt tevens dat mensen niet door de vloer van het bestaan mogen zakken. Daarom zijn wij blij dat het kabinet de groep mensen met de laagste inkomens zoveel mogelijk wil ontzien.