Ministerie van Defensie


http://www.mindef.nl

MINDEF: Luchtmacht stuurt extra Apache naar Afghanistan

Op korte termijn stuurt de Koninklijke Luchtmacht een extra Apache naar Afghanistan. Het toestel vervangt de Apache die afgelopen zondag is neergestort tijdens een reguliere patrouillevlucht in de omgeving van Kabul. Dit toestel is na de crash in brand gevlogen en volledig verwoest.

Nederland heeft de Commandant van de International Security Assistance Force (ISAF) vier toestellen toegezegd. Om aan deze operationele behoefte te kunnen voldoen beschikte het detachement over zes Apache's. Twee toestellen dienen als operationele en logistieke reserve. Om aan de operationele eis te kunnen blijven voldoen wordt de neergestorte Apache vervangen door een toestel afkomstig van de thuisbasis van de toestellen, de vliegbasis Gilze-Rijen.

Een commissie is begin deze week naar Afghanistan vertrokken en doet onderzoek naar de oorzaak van dit ongeval. De Apache is inmiddels geborgen en de restanten zijn overgebracht naar Kabul International Airport.

De Apaches zijn afkomstig van het 1(NL) Helodet, dat is gestationeerd op Kabul International Airport. Het detachement bestaat uit zes Apaches en ongeveer 135 militairen. De helikopters zijn sinds eind maart van dit jaar gestationeerd in Afghanistan. Onlangs maakte het kabinet bekend de uitzending van de Apaches te verlengen met een half jaar, tot eind maart 2005. Volgens de oorspronkelijke plannen eindigde de uitzending op 30 september. De reden hiervoor is de grote waarde van de Apaches AH-64 D voor de International Security Assistance Force (ISAF). Bovendien lag de datum van vertrek net voor de presidentsverkiezingen op 9 oktober.