Time : 4:16:58 PM
Date : Wednesday, September 01, 2004
Sender Name: Elia System Operator

Ingebruikneming van een nieuwe hoogspanningslijn Avernas - Tienen

In september wordt de nieuwe hoogspanningsleiding van 150.000 Volt tussen Avernas in de provincie Luik en Tienen in Vlaams-Brabant in gebruik genomen. De nieuwe verbinding is het sluitstuk van de verbetering van de bevoorradingszekerheid van Vlaams-Brabant, Limburg en Haspengouw. Ze versterkt ook het hele Belgische hoogspanningsnet.

De bouw en het onderhoud van hoogspanningslijnen is een van de hoofdopdrachten van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet. De bouw en ingebruikneming van de ondergrondse dubbele lijn met een spanning van 150.000 Volt is een onderdeel van deze taak.

De aansluiting van de nieuwe lijn tussen Avernas en Tienen is het sluitstuk van de versterking van het netwerk in Midden-België. Via Avernas brengen 3 nieuwe verbindingen elektriciteit van de kerncentrale van Tihange naar Vlaams-Brabant, Limburg en Haspengouw.

De aansluiting creëert een rechtstreekse verbinding tussen Vlaams-Brabant en de kerncentrale van Tihange. Deze verbinding vergroot de bevoorradingszekerheid in Vlaams-Brabant en vooral in de regios rond Leuven en Tienen. Ze verbindt het transformatiestation in Avernas langs de hogesnelheidslijn Brussel-Luik van de Belgische Spoorwegen met de hoogspanningspost in Tienen.

Drie hoogspanningsverbindingen komen aan in Avernas: de dubbele lijn van 150kV Tihange - Avernas, de 150 kV lijn Brustem - Avernas en de dubbele 150 kV lijn Tienen - Avernas. Deze laatste verbindt via Leuven onder meer de Verbrande Brug in Vilvoorde, een belangrijk knooppunt in het Belgische net. De nieuwe lijn komt daarmee alle verbruikers in België ten goede.

De aansluiting van de ondergrondse lijn Avernas-Tienen op de hoogspanningspost in Tienen gebeurt in verschillende stappen. De werken starten op 1 september en duren tot 22 september. De aanleg van de drie nieuwe lijnen en het transformatiestation in Avernas vereiste een investering van 100 miljoen euro. De aansluiting zet ook een punt achter een project dat meer dan vier jaar in beslag nam.

Voor bijkomende informatie:
Lise Mulpas

02/546 73 75
0478/65 28 90
lise.mulpas@elia.be

Erik De Leye

02/546 72 11
0475/69 17 99
erik.deleye@elia.be

Elia is de beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk, van 380.000 Volt tot 26.000 Volt

http://www.belgadirect.be/template/