Provincie Limburg

Functionaris voor leerwerkplekken in middelbaar beroepsonderwijs Jeugdwerkloosheid aangepakt

Gedeputeerde Staten hebben voor de duur van een jaar aanvullende middelen beschikbaar gesteld voor de inzet van drie functionarissen jeugdwerkloosheid in het middelbaar beroepsonderwijs. Deze functionarissen gaan leerlingen van een praktijkgerichte opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs helpen met het vinden van een leerbedrijf. In een jaar tijd moeten 200 nieuw ingeschreven leerlingen alsnog aan een leerbedrijf worden geholpen. 100 leerlingen die hun leerwerkplek kwijtraken moeten op een nieuwe leerbaan geplaatst worden.

Leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs die een duaal leertraject (willen) volgen, vinden steeds moeilijker een leerbedrijf. Hierdoor kunnen zij hun opleiding niet starten of afronden. Deze ontwikkeling biedt slechte perspectieven voor de jongeren zelf maar evenzeer voor de Limburgse economie. De partners op de Limburgse arbeidsmarkt, verenigd in het Vertrouwenspact Werkgelegenheid Limburg, willen de uitval uit het onderwijs door een gebrek aan leerwerkplaatsen reduceren. Daarom gaan zij voor de duur van een jaar drie functionarissen jeugdwerkloosheid inzetten.

Op dit moment moeten leerlingen zelf voor een leerbedrijf zorgen voordat ze met een opleiding kunnen starten. Vinden zij dit niet, dan staan ze aan de kant. Met het inzetten van functionarissen jeugdwerkloosheid neemt het onderwijs de verantwoordelijkheid op zich een leerbedrijf voor deze groep leerlingen te verzorgen. Gedeputeerde Martin Eurlings: De aanpak van de jeugdwerkloosheid staat bovenaan onze agenda. De functionaris jeugdwerkloosheid slaat een brug tussen onderwijs en het bedrijfsleven. Hij zorgt ervoor dat de jongere de leerbaan krijgt die hij nodig heeft. Hij vervult dus een sleutelpositie.

De Provincie Limburg voert al een aantal activiteiten uit om de jeugdwerkloosheid actief te bestrijden. In het kader van het project Jeugd en Werk bereidt de Provincie Limburg momenteel samen met het werkveld innovatieve activiteiten voor, zoals de Banenbuddy en een Vliegende Brigade van ambitieuze ondernemers. Deze moeten leiden tot meer banen, stageplaatsen en leerbanen voor jongeren. Daarnaast stelt de Provincie de Limburgse Organisatie voor Zelfstandig Ondernemers (LOZO) financieel in staat het 1000-leerbanenplan te realiseren. Met de komst van de nieuwe functionarissen geven de Provincie Limburg en het Vertrouwenspact Werkgelegenheid Limburg het middelbaar beroepsonderwijs een grotere verantwoordelijkheid in het vinden van een leerbedrijf.


1-9-2004 15:48