Gemeente Amsterdam

Nieuw stadshart voor stadsdeel Amsterdam-Noord

1 september 2004 - Remco Asselbergs
Het college van B&W heeft het Projectbesluit Centrum Amsterdam Noord (CAN) en het Uitvoeringsbesluit voor Deelgebied II van het CAN goedgekeurd. Het project CAN is de uitbreiding van het huidige winkelcentrum Buikslotermeerplein in de komende 15 jaar tot een nieuw stadscentrum.

Projectbesluit Centrumgebied Amsterdam Noord

Het gebied rond het nieuwe station Buikslotermeerplein van de Noord/Zuidlijn biedt straks behalve winkels, ook ruimte aan diverse culturele en maatschappelijke voorzieningen, sport en amusement, gecombineerd met een omvangrijk woningbouwprogramma en ruimte voor kantoren en bedrijvigheid. In het gebied komen ongeveer 3300 woningen. Hiervan is ongeveer 30% sociale woningbouw. In het Stedenbouwkundig Plan CAN is ook een Topsportcentrum, de Amsterdam Dome, opgenomen. Over de haalbaarheid van de Amsterdam Dome wordt op 1 oktober 2004 gerapporteerd. De plannen voor het CAN zijn opgesteld samen met de ontwikkelaar ING en de combinatie CZAN, een samenwerking tussen Woningcorporatie Het Oosten, AM Wonen, Blauwhoed en Vesteda.

Uitvoeringsbesluit Deelgebied II

Met het Uitvoeringsbesluit voor Deelgebied II wordt ook meteen het eerste deel van het gebied ontwikkeld. Het gebied is nu in gebruik als volkstuinenpark. Dit park wordt verplaatst naar een alternatieve locatie buiten de ring A10. Met het bouwrijp maken van het gebied kan vanaf 1 december aanstaande worden gestart. Op deze locatie wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd. De woningbouw start naar verwachting in
2006. Tussen 2007 en 2011 worden ongeveer 170 woningen per jaar gebouwd. Voor het realiseren van Deelgebied II is een krediet van ruim
36 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een periode van vijf jaar.

Projectbureau Noordwaarts

De voorbereiding en uitvoering van het CAN is ondergebracht bij het bureau Noordwaarts. Noordwaarts is een samenwerking van de centrale stad en het stadsdeel Amsterdam-Noord. Per 1 januari 2004 zijn de zogenaamde coalitieprojecten - CAN, Shell en Buiksloterham - ondergebracht bij dit bureau. De bevoegdheid tot het vaststellen van het projectbesluit voor de coalitieprojecten ligt bij het stadsdeel. Het vaststellen van het uitvoeringsbesluit en de wettelijke taken en bevoegdheden die van belang zijn voor de ontwikkeling van deze coalitiegebieden liggen bij de centrale stad.
De raadscommissie behandelt het Projectbesluit op 8 september en het Uitvoeringsbesluit op 29 september. Op 13 oktober beraadt de gemeenteraad zich op zowel het project als het uitvoeringsbesluit Centrumgebied Amsterdam Noord.

© Gemeente Amsterdam