FNV

voorjaarsoverleg

Vakcentrales: `Kabinet negeert onze alternatieven' "Balkenende beweert dat de kabinetsplannen pijnlijk en noodzakelijk zijn en dat er geen alternatief is. Nou pijnlijk zijn ze zeker, noodzakelijk niet en alternatieven zijn er wel." Aldus FNV-voorzitter Lodewijk De Waal, over de brief van Balkenende aan FNV, CNV en MHP. De drie vakcentrales sturen vandaag een brief terug. "Wij zijn zelf met heel goede alternatieven gekomen", zegt de Waal, "op alle mogelijke terreinen, van de WAO, tot VUT, maar daar is het kabinet tot nu niet op ingegaan."

Dat er niks anders op zit dan de VUT en het prepensioen af te schaffen omdat te weinig ouderen zouden werken, zoals Balkenende beweert, verwijzen de vakcentrales in de brief naar het rijk der fabelen. De Waal: "De arbeidsparticipatie van werknemers van 55 jaar en ouder ligt in Nederland boven het gemiddelde in de EU-landen. Dat is dus onzin."

Balkenende verwijt de vakbonden verder dat zij het prille economisch herstel van de Nederlandse economie in de kiem smoren. De Waal: "Daar zorgt het kabinet zelf wel voor. Op korte termijn hebben de kabinetsplannen een negatief effect op de economische groei, heeft het Centraal Plan Bureau berekend."


1 september 2004