INSPECTIE VENW

IVW: Veiligheidscertificaat voor Schiphol

De inspecteur-generaal van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag een veiligheidscertificaat uitgereikt aan de luchthaven Schiphol. Hiermee toont de luchthaven aan te voldoen aan de nieuwe internationale eisen voor luchtvaartveiligheid. Tot nu toe was het toezicht door de overheid gericht op controle van de aanleg, inrichting en uitrusting van een luchtvaartterrein. Dit toezicht is nu uitgebreid met een controle op de wijze waarop de luchthaven de organisatie heeft ingericht om de luchtvaartveiligheid te beheersen.

De luchthaven heeft het certificaat verkregen nadat zij zich uitgebreid heeft laten doorlichten door de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Tal van bedrijfsprocessen en -procedures passeren daarbij de revue. Enkele voorbeelden zijn: Werkt de luchthaven in het geval van slecht zicht met de juiste procedures? Hoe is de sneeuw- en gladheidsbestrijding geregeld? Is de preventie tegen vogelaanvaringen goed geregeld? Hoe is de opleiding en training van medewerkers geregeld? Is tijdige opkomst van brandweer en andere hulpdiensten zekergesteld?

Het certificaat geldt voor een periode van drie jaar. Ook tussentijds zal de IVW de inrichting van het luchtvaartterrein en de bedrijfsprocessen en -procedures beoordelen. De certificering van luchthavens tekent een nieuwe verhouding tussen de overheid en de luchtvaartsector. Hierbij heeft Schiphol zijn eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid nu duidelijk ingevuld en zal hier door de Inspectie op worden aangesproken.

Certificaten worden uitgereikt op basis van de Regeling Certificering Luchtvaartterreinen, die is afgeleid van regelgeving van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie van de Verenigde Naties. Deze regeling schrijft voor dat alle openbare luchtvaartterreinen in Nederland vóór november 2005 in het bezit zijn van een certificaat.

Willard Elissen, 070-3517484/06-53824311


01 sep 04 14:21