Politie Drenthe

Snelheidscontroles niet 10 meter na bord bebouwde kom

Assen 01-09-2004 - Goed beschouwd is het natuurlijk zo dat automobilisten en motorrijders bij het passeren van een plaatsnaambord, tenzij anders aangegeven, niet sneller mogen rijden dan 50 kilometer per uur. Want dat is de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom.

Om bestuurders rustig de gelegenheid te geven hun snelheid aan te passen en om discussies te voorkomen heeft het College van Procureurs Generaal van het Openbaar Ministerie bepaald dat er een minimum afstand moet zijn tussen de plaats waar wordt geflitst en de plaats waar de maximumsnelheid feitelijk geldt.

max. snelh. snelh. in m/s afstand tot meetpunt /m

30 8 80

50
14 140

60
17 170

70
19 190

80
22 220

100
28 280

120
33 330

De afstanden gelden ook tussen de plaats waar gemeten wordt en de plaats waar de maximum snelheid eindigt. Als het, om wat voor reden dan ook, toch noodzakelijk is om snelheidscontroles uit te voeren binnen de voorgeschreven afstanden dan moet de reden in het proces verbaal gemotiveerd worden.

snelheidscontrole pas na 140 meter

"snelheidscontrole pas na 140 meter"

Rijbewijzen kwijt
Automobilisten en motorrijders die worden gelaserd met een netto overschrijding van de maximumsnelheid van meer dan 50 kilometer per uur moeten direct hun rijbewijs inleveren. Bij een 100 procent overschrijding lopen ze zelfs de kans dat ze ook hun auto of motor bij de politie moeten achterlaten.

De afgelopen week hebben vijf automobilisten hun rijbewijs moeten afgeven aan controleurs van verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld.

Een 45 jarige automobilist uit Gieten werd op de N374 betrapt met 140 kilometer per uur. Op de Noordenveldweg liep een 22 jarige inwoner van Vries tegen de lamp. Hij werd gelaserd met 135 kilometer. Op dezelfde weg was het raak voor een 44 jarige man uit Peize. Ook hij werd geklokt met 135 kilometer. Een 33 jarige inwoner van Hoogeveen reed met 136 kilometer per uur over de Hoogeveenseweg bij Nieuw Balinge. Je mag daar maximaal 80. Op de N34 bij Erm geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Een 22 jarige automobilist lapte die regel aan zijn laars en kwam langs met 172 kilometer per uur.

Controles komende week

Voor de komende week staan bij verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld onder meer de volgende controles op de rol:

Vrijdag 3 september rijdt de onopvallende video surveillanceauto in Drenthe. Er wordt vooral gelet op zaken als het ergerlijke kleven, onnodig links blijven rijden op de autosnelweg, gevaarlijk inhalen en het inhalen waarbij de doorgetrokken witte streep wordt overschreden.

Zaterdag 4 en zondag 5 september staat in het teken van (snelheids) controles rond de Superbikes op het Asser TT circuit.

Maandag 6 september is er een gordel- en roodlicht controle in Emmen. De surveillanceauto heeft ook radardetectie apparatuur aan boord.

Dinsdag 7 september staat de radarauto op de Castorstraat, de Boekweitlaan en Het Haagje in Hoogeveen.

Woensdag 8 september is er een snelheidscontrole op de N34 tussen Holsloot en De Punt.

Donderdag 9 september wordt er geflitst op de Maria in Campislaan, de Nobellaan en de Overcingellaan in Assen.

Boetegeld = Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen.

Surf ook eens naar www.verkeershandhaving.nl
Voor cijfers en analyses van verkeersongevallen kunt u terecht op www.rws-avv.nl