---

Brieven aan de Kamer
---

Nederlandse bijdrage aan NRF5 en NRF6

1-9-2004 11:03:00

Hierbij informeer ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, over de militaire bijdrage die ons land onlangs heeft aangeboden voor deelneming aan de snelle reactiemacht van de Navo in de tweede helft van 2005 (NRF5) en de eerste helft van 2006 (NRF6). Hiermee geven wij gevolg aan de toezegging van de regering om het parlement voortaan van de Nederlandse bijdrage aan de NRF op de hoogte te stellen op het moment van toewijzing. De regering zegde dit toe in reactie op het advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) over ontwikkelingen op het gebied van crisisbeheersing (zie kamerstuk 29 521, nr. 5, blz. 10).

NRF5 (tweede helft van 2005)

Nederland heeft de volgende eenheden aangeboden voor deelneming aan NRF5: * een fregat; * de commandant en staf van de maritieme mijnenbestrijdingstaakgroep; * een mijnenjager; * twaalf F-16 jachtvliegtuigen (incl. beveiligings- en EOD-peloton); * enkele NBC-eenheden.

De totale Nederlandse bijdrage bedraagt ongeveer 500 militairen (van de in totaal ongeveer 25.000 militairen).

NRF6 (eerste helft van 2006)

Nederland heeft de volgende eenheden aangeboden voor deelneming aan NRF6: * een fregat; * een mijnenjager; * de commandant van een amfibische taakgroep; * een mariniersbataljon met een amfibisch transportschip; * drie teams speciale eenheden; * twaalf F-16 jachtvliegtuigen (incl. beveiligings- en EOD-peloton); * twee Patriot-luchtverdedigingseenheden.

De totale Nederlandse bijdrage bedraagt ongeveer 1650 militairen (van de in totaal ongeveer 25.000 militairen).

In beide gevallen geldt dat het gaat om een aanbod aan de Navo waarin nog verandering kan optreden als gevolg van het overleg met de Navo en met andere bondgenoten. De uiteindelijke beslissing of nationale aanbiedingen worden geaccepteerd, ligt bij de militair- strategische Navo-commandant (SACEUR).

Op 20 augustus jl. bent u per brief (Kamerstuk 27 925 nr. 141) geïnformeerd over het kabinetsbesluit de uitzendtermijn van het detachement Apache-helikopters van ISAF met zes maanden te verlengen tot 31 maart 2005. Door deze verlengde inzet zijn, zoals vermeld in genoemde brief, geen Nederlandse gevechtshelikopters beschikbaar voor NRF4 (eerste helft van 2005). Mede als gevolg van de uitzending van transporthelikopters naar Irak kan Nederland tevens de aanbieding van transporthelikopters voor NRF4 niet gestand doen. De regering zal de Navo over deze herziening informeren.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

H.G.J. Kamp