Gemeente Someren



* Hoe Someren werd bevrijd

* Teken- en gedichtenwedstrijd

* Bevrijdingsoptocht

* Someren krijgt herdenkingsmonument


* Hulp bij wespen- en bijenoverlast
Maandag 13 september van 9.00-10.00 uur:
Burgemeester A. Veltman, wethouder A. v.d. Velden-Coolen en wethouder T. Kusters
Maandag 13 september van 16.00-17.00 uur:
Wethouder M. Kusters

Woensdag 15 september van 9.00-10.00 uur:
wethouder A. Thijs-Rademakers.
Wapen van Someren

Zondag 19 september 2004: viering
Someren 60 jaar bevrijd

De bevrijding van Someren op 20 september 1944!

Hieronder leest u hoe Someren in 1944 is bevrijd. De tekst is afkomstig uit het boek Geschiedenis van Someren in de Tweede Wereldoorlog.

Op 6 juni 1944 had de langverwachte geallieerde landing op de kust van Normandië plaats. Nadat deze succesvol was verlopen, wisten de onderdrukte volken in West Europa een ding zeker: hun bevrijding van de Duitse overheersing stond voor de deur.
Na weken van moeizame strijd op het Normandische schiereiland braken de geallieerde troepen onder leiding van Generaal Eisenhower en veldmaarschalk Montgomery door de Duitse linies heen. Op 25 augustus werd Parijs bevrijd, 3 september Brussel en één dag later Antwerpen. De verslagen Duitse troepen trokken in grote wanorde terug. Toen de Engelse zender (illegaal afgeluisterd!) abusievelijk meldde dat de geallieerde troepen Breda bereikt hadden, ging dit bericht als een lopend vuurtje door heel Nederland. Men dacht in het zuiden en westen van Nederland dat de bevrijders op komst waren: duizenden stonden langs de straten met vlaggen en oranje speldjes. Duitsers die op de vlucht waren werden nagejouwd. N.S.B-ers pakten hun koffers en vluchtten richting Duitsland. Deze dag ging de geschiedenis in als Dolle Dinsdag!

Maar deze bevrijdingsroes maakte snel plaats voor een algemene ontnuchtering: de geallieerde aanval kwam aan onze zuidgrens tot staan. De legers hadden moeilijkheden met hun bevoorrading, die nog steeds via de Normandische havens plaatsvond.
Van deze gevechtspauze maakten de Duitsers in het zuiden van Nederland gebruik om zich te hergroeperen en een provisorische verdedigingslinie aan te leggen.
Montgomery evenwel had het stoutmoedige plan om nog voor Kerstmis 1944 de oorlog in West Europa te beëindigen.

Op zondag 17 september lieten geallieerde transportvliegtuigen ver voor de eigen linies vele duizenden parachutisten neer in de omgeving van Eindhoven, Nijmegen en Arnhem met het doel de belangrijkste rivier- en kanaalovergangen te veroveren. Op hetzelfde moment rukten de Engelse troepen (het Tweede Britse leger) vanaf het Schelde-Maaskanaal bij Neerpelt op, dwars door vijandelijk gebied in de richting van Eindhoven en verder noordwaarts. Montgomerys plan mislukte. De Engelsen bereikten wel Nijmegen, maar de sprong over de Rijn bij Arnhem ging hun krachten te boven. Nederland benoorden de grote rivieren zou nog ruim een half jaar op zijn bevrijding moeten wachten.

Als nevenoperatie bij de opmars naar Arnhem, Market Garden, kregen een paar Engelse divisies de taak toebedeeld ten oosten van de lijn Valkenswaard-Eindhoven het gebied tot aan de Maas te veroveren. Eén van die divisies die daarbij betrokken was, de 11e Britse Pantserdivisie, zou op 20 september 1944 Someren bevrijden. Twee bataljons, nl. Fife and Forfar Yeomanry (tanks) en de Herefordshires (infanterie) kregen opdracht om de brug over de Zuid-Willemsvaart bij Someren te nemen.
Tegen de avond van woensdag 20 september 1944 bereikten de eerste Britse shermantanks langs de Vaarselstraat, Someren. Langzamerhand kwam het Speelheuvelplein en omgeving vol voertuigen te staan!

Wat later op de avond ratelden de tanks via de Schoolstraat naar Sluis XI waar zij de Duitse stellingen begonnen te beschieten. De Duitsers hadden inderhaast versterkingen aangelegd en de brug over Sluis XI onverwijld in de lucht laten vliegen. Ook de brug op Sluis X was inmiddels door de Duitsers opgeblazen.
Op donderdag 21 september dirigeerde divisiecommandant G.P.B. Roberts twee afdelingen artillerie naar Someren, namelijk het 151e Ayrthshire Yeomanry en 13e Royal Horse Art.

Inmiddels was de Britse genie begonnen met de aanlag van een brug over de Zuid-Willemsvaart. De Royal Engineers waren geweldig: ondanks dat de vijand zich op korte afstand bevond en zij voortdurend werden bestookt met mortier- en mitrailleurvuur, gingen zij onverstoorbaar door met hun werk en de brug kwam klaar in die nacht. Het Herefordshire-bataljon hield die nacht stand, maar betaalde hiervoor wel een zware prijs: 25 soldaten waren gesneuveld en 35 gewond.
De volgende dag baanden de tanks onder leiding van luitenant Brownlie zich al vurend een weg door de Duitse verdedigingslinies en bereikten als eersten het centrum van Asten.

DANKBAARHEID HEEFT EEN GOED GEHEUGEN.

Herdenking oorlogsslachtoffers in Someren
Op 20 september a.s. is het 60 jaar geleden dat Someren werd bevrijd van zijn bezetter en werd verlost van oorlogsgeweld, intimidatie, moord en deportatie. Deze oorlog heeft vele slachtoffers geëist.

In de verdediging van ons land zijn in Someren gesneuveld:
* 19 Nederlandse militairen

* 75 geallieerde militairen

* 25 geallieerde vliegeniers

Elders in Nederland zijn 2 Somerense militairen omgekomen.

Door het plegen van verzet en in de verdediging van medeburgers zijn in Someren:

* 3 Somerenaren gefusilleerd door de bezetters
* 1 Astenaar gefusilleerd door de bezetters
* 4 Somerenaren omgekomen in concentratiekampen

Ten gevolge van de arbeidsinzet zijn:

* 2 Somerenaren omgekomen.

Door de oorlogshandelingen zijn in Someren overleden:
* 14 Somerenaren

* 4 personen van buiten Someren

* 15 geëvacueerden

Voor al deze slachtoffers en voor de 7 Somerense militairen, die in Nederlands Indië hun leven gaven, wordt op 19 september 2004 een herdenkingsmonument onthuld.

De onthulling wordt vooraf gegaan door een oecumenische dankdienst met als thema Vandaag heeft veel van gisteren.

In het kader van Someren 60 jaar bevrijd:
Gedichten- en tekenwedstrijd

Op zondag 19 september 2004 viert Someren het feit dat de gemeente 60 jaar geleden bevrijd is. In het kader van deze viering is er voor alle leerlingen van de basisscholen in Someren een gedichten- en tekenwedstrijd in het teken van de bevrijding georganiseerd. Deze gedichten en tekeningen dienen vóór 10 september a.s. binnen te zijn.

Alle basisscholen hebben voor de zomervakantie informatie en formulieren ontvangen voor de teken- en gedichtenwedstrijd. Sommige scholen hebben voor de zomervakantie het thema bevrijding al behandeld, andere scholen zullen op 6 september a.s. met dit thema beginnen. De tekenwedstrijd is speciaal bedoeld voor alle leerlingen van de groepen 1 t/m 4, de gedichtenwedstrijd voor de groepen 5 t/m 8.

Alle inzendingen worden door een deskundige jury beoordeeld en nadien tentoongesteld in het gemeentehuis. De best gewaardeerde inzendingen worden met een prijs beloond. Het winnende gedicht wordt bovendien op zondag 19 september a.s. voorgedragen tijdens de plechtigheden bij de onthulling van het nieuwe oorlogherdenkingsmonument.

De uiterste inzenddatum voor de tekeningen en gedichten is vrijdag 10 september a.s. Inleveren kan op school. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 16 september a.s. om 18.45 uur in het gemeentehuis.

Terug naar boven

Zondag 19 september 2004:
Bevrijdingsoptocht in Someren

In het kader van de viering van 60 jaar bevrijding van Someren is er zondag 19 september aanstaande een bevrijdingsoptocht voor de leerlingen van alle basisscholen in Someren-Dorp, Someren-Eind, Someren-Heide en Lierop. De kinderen, liefst verkleed in kleding uit de jaren 40 en met oranje en rood-wit-blauw versierde fietsjes, steps en bolderkarren, worden verwacht om 15.00 uur op het Speelheuvelplein. Daar zal de optocht worden opgesteld door het oranjecomité en de Scouting Someren en ontvangen de kinderen kleine Engelse en Nederlandse vlaggetjes.

De optocht is een onderdeel van een uitgebreide viering van 60 jaar bevrijding die om 14.00 uur start met een oecumenische dankdienst in de Lambertuskerk.

Route
Het oranjecomité, de leden van de Scouting en verkeersregelaars begeleiden de optocht die om 15.15 uur zal vertrekken. Harmonie Somerens Lust loopt voorop door de Speelheuvelstraat, Postelstraat, Postel en Kerkstraat naar het plein voor de Lambertuskerk. Daar wordt even gewacht op de gildes die zich vanuit de Ruchte in de Laan ten Roode gaan opstellen.

De kinderen van de bevrijdingsoptocht sluiten achter de gildes aan en lopen door de Laan ten Roode richting gemeentehuis. Vanaf de Ruchte lopen ook de veteranen mee, en de nabestaanden, die zich massaal voor de viering hebben aangemeld. De bevrijdingsoptocht wordt ontbonden op het plein voor het gemeentehuis. Het oranjecomité sluit daar de optocht voor de kinderen af met een traktatie.
Dit zal rond 16.00 uur zijn. Op dat tijdstip starten de officiële plechtigheden en de onthulling van het oorlogsherdenkingsmonument op het Wilheminaplein.

Terug naar boven

Someren krijgt herdenkingsmonument

Vandaag heeft veel van gisteren. Dat wordt het thema van het herdenkingsmonument dat tijdens de viering van 60 jaar bevrijding op 19 september aanstaande onthuld gaat worden. Het monument komt aan het Wilhelminaplein tegenover de Laan ten Roode. Met dit monument worden alle gevallenen (Somerenaren, Nederlandse militairen, geallieerde militairen, vliegeniers en burgers) uit die periode geëerd.

Het monument bestaat uit vijf gekoppelde zuilen van verschillende hoogten, die de geallieerden symboliseren. Op vier zuilen liggen gebroken bronzen platen als symbool voor het afgebroken leven. De vijfde zuil, waarvan de plaat niet is gebroken, symboliseert de toekomst.

ontwerptekening van het monument

Het Comité tot behoud 4 mei viering coördineert de productie van het monument en de viering van 60 jaar bevrijding. De raad beslist de eerstvolgende raadsvergadering over het aanvullende krediet voor het monument, de commissie Welzijn heeft een positief advies uitgebracht. De bouwopleiding Regio Helmond legt de basis voor het monument. Daarnaast bieden Somerense bedrijven hun medewerking aan.

Terug naar boven

Hulp bij wespen- en bijenoverlast

Een nadeel van het mooie weer is de overlast van wespen en bijen. Om wespen te bestrijden kunt u het beste een speciaal middel gebruiken. De middelen zijn onder andere verkrijgbaar bij de Tuinbouwvereniging St. Isidorus in de Zandstraat, Boerenbond bij Sluis Elf en Meevis in Someren-Heide.

Als u last heeft van wespen- of bijenzwermen, kunt u ook contact opnemen met een van de volgende imkers:

* H. van Bree, tel. 494234;

* P. v.d. Boogaert, tel. 491441;

* J. Verhoeven, tel. 0495697733, (alleen in Someren-Heide);
* Th. v.d. Biggelaar, tel. 0492331229.