Federatie van Ouderverenigingen

Convenant AWBZ

31 augustus 2004

Convenant beheerste groei AWBZ

VWS en organisaties van zorgaanbieders hebben op 26 augustus afspraken gemaakt over de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten voor de periode 2005 2007.

De afspraken gaan onder andere over het maximale budget dat beschikbaar is voor persoonsgebonden budgetten (PGB). De FvO vindt dat huidige en toekomstige budgethouders daarmee ernstig gedupeerd worden. Een goede en goedkope manier van zorg wordt bemoeilijkt. Ook vindt de FvO dat deze partijen niet zomaar afspraken over het PGB kunnen maken.

Ook komen partijen overeen dat per jaar 1,25% meer mensen geholpen zullen worden uit dezelfde middelen en dat drie jaar lang. Maar dit zal toch gevolgen hebben voor de zorg aan andere mensen, die daardoor minder zorg krijgen of kwalitatief mindere zorg.

Het convenant kondigt aan dat we verder gaan met de discussie over de omslagpunten, en ook voor de uitkomsten hiervan wordt in het convenant een voorbehoud gemaakt. Invoering van de omslagpunten, die een maximum stellen aan kosten voor extramurale zorg waardoor mensen verplicht worden van intramurale zorg gebruik te maken, maakt een inbreuk op keuzevrijheid.
Mevrouw Ross maakt de afspraken in het convenant onder voorbehoud van politieke besluitvorming over AWBZ en Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Maar uit de looptijd van het convenant tot en met 2007 is af te leiden dat mevrouw Ross wellicht terugkomt op eerdere heilloze plannen om zaken over te hevelen van AWBZ naar WMO. Dat zou naast alle onvrede voor cliënten een goede ontwikkeling kunnen zijn.

Op 2 september zal de FvO deze en andere zaken naar voren brengen in het overleg met mevrouw Ross waarvoor de cliëntenorganisaties uitgenodigd zijn.