VERENIGING PAYBACK

Aandelenlease gedupeerden slaan terug

PERSBERICHT VERENIGING PAYBACK


De strijd tussen honderdduizenden consumenten en Dexia Bank Nederland N.V. sleept zich voort. Kantonrechters in Amsterdam en Lelystad oordeelden eind augustus dat een effectenleaseovereenkomst, die is aangegaan door een echtpaar, twee handtekeningen moet dragen. Ook elders woedt de strijd.

Steeds meer gedupeerden van de aandelenlease affaire nemen zelf het initiatief en gaan Dexia dagvaarden.
Advocaten kantoor Dommerholt en van Dijk uit Zwolle zorgt voor een doorbraak door in één keer ruim honderd dagvaardingen te bezorgen bij Dexia.

Eind jaren negentig en begin tweeduizend lieten honderdduizenden Nederlanders zich verleidden door pagina grote advertenties en telefonische benadering en kochten producten waarbij het merendeel van de deelnemers dacht dat ze spaarden.
Namen als Spaar Select en Spaarbeleg suggereerden dat er gespaard werd.
De realiteit was dat de inleg bestond uit rente en dat er een grote lening was afgesloten waarmee op de beurs aandelen werden gekocht. Doordat de beurs de afgelopen jaren grote dalingen vertoonde, bleven de meeste 'spaarders'met een grote restschuld achter na het aflopen van hun contract. Vaak kwam men toen pas tot de ontdekking wat voor product zij hadden gekocht.

Frank Klemann en Harm Jan Tulp van het advocatenkantoor Dommerholt & Van Dijk advocaten te Zwolle en Heerenveen behartigen de belangen van ongeveer 350 gedupeerden. Zelf het initiatief nemen in plaats van afwachten is daarbij het credo. Zij hebben Dexia eind juli namens ongeveer 100 cliënten voor de Kantonrechter in Amsterdam ter verantwoording geroepen. De dagvaarding besloeg, inclusief alle bijlagen, ruim 1.400 pagina's. Een tweede dagvaarding van gelijke omvang volgt op korte termijn.

Klemann: 'Onze cliënten willen eigenlijk liever schikken. Maar dat wil Dexia niet, tenzij met gebruikmaking van het Dexia Aanbod. Dat Dexia Aanbod is helaas geen aantrekkelijke optie. Dit is window dressing.'

Tulp: 'Acceptatie betekent dat je niet meer tegen Dexia mag procederen, ook niet op grond van een overeenkomst waarop het Dexia Aanbod geen betrekking heeft. Ik vind dat een heel hoge prijs voor het gebodene. Maar het water staat veel mensen aan de lippen. Om ervan af te zijn, tekenen ze het Dexia Aanbod. Op den duur is dat onbevredigend'.

De advocaten bereiden momenteel een procedure voor namens ongeveer 25 personen die het Dexia Aanbod hebben getekend. Inzet van die procedure is vernietiging van het Dexia Aanbod, zodat cliënten niet langer worden afgehouden van de mogelijkheid om over hun effectenleasecontracten te procederen.
De eerste rechtszaak tegen het Dexia Aanbod is op 18 augustus j.l. al gestart, deze is aangespannen door vier gedupeerden.

Ook voeren Klemann en Tulp gesprekken met het Openbaar Ministerie over een strafrechtelijke aangifte tegen Dexia wegens overtreding van bepalingen uit onder meer de Nadere Regeling toezicht effectenverkeer 1999.

Ook de Vereniging PAYBACK, belangenbehartiger van de gedupeerden, maakt zich sterk voor het zelf dagvaarden door de gedupeerden en heeft goede contacten met diverse advocatenkantoren.
Woordvoerder Piet Koremans: 'De vereniging heeft een aantal werkgroepen die per product een advocatenkantoor hebben en Dexia dagvaarden. De druk van Dexia en de incasso bureaus is voor veel mensen te veel en zij willen z.s.m. een uitspraak van de rechter. Het aantal dagvaardingen naar Dexia over b.v. het geschil Huurkoop waarbij de partner niet heeft mee getekend, dit geldt voor tienduizenden gedupeerden, loopt al in de honderden.'

Andere aanbieders van aandelenlease producten ontlopen de dagvaardingen ook niet.
'Ook banken zoals Aegon, Levob en Fortis komen aan de beurt. De voorbereidingen zijn al een tijdje bezig' aldus Koremans.

De ruzie tussen de aanbieders en de gedupeerden dreigt nog verder op te lopen na het mislukken van de Commissie Geschillen Aandelenlease. Deze was door Minister Zalm, op aandringen van de Tweede Kamer, aangesteld om te bemiddelen tussen de aanbieders en de gedupeerden. Op 8 september buigt de politiek zich over de aandelenlease affaire in een openbaar debat.


1 september 2004

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot: Piet Koremans, Vereniging PAYBACK, tel. 06-44422838, www.pay-back.nl


01 sep 04 09:56