Gemeente Zwolle

Parkeerbeleid Zwolle op de helling

De parkeernota is vastgesteld door het college van B&W. Dit betekent dat de binnenstad autoluw wordt gemaakt, waarvoor compensatie moet worden gevonden door het bijbouwen van parkeervoorzieningen. Parkeren van bezoekers aan de binnenstad moet zoveel mogelijk worden opgevangen buiten de grachten. Ook worden de tarieven vereenvoudigd. Het parkeren voor belanghebbenden ? ook wel gefiscaliseerd parkeren genoemd ? wordt ingevoerd binnen de wijken om het centrum heen (de zogenoemde schilwijken Dieze-West en Assendorp). Dit om de bewoners in deze wijken te beschermen tegen parkeeroverlast.

De Parkeernota bestaat uit verschillende onderdelen: het Koersdocument, de uitwerkingsplannen voor Dieze-West, Assendorp en de binnenstad en de Inspraaknota. Hoofduitgangspunt hierbij is dat dit parkeerbeleid leidt tot een eerlijker en evenwichtiger verdeling van schaarse ruimte in de stad en het beschermen van de bewoners tegen overlast van parkeren. Een apart plan wordt opgesteld voor de Kamperpoort in samenhang met de herstructurering.

Tarieven
Nadat de Tarievennota is vastgesteld worden vanaf 1 januari 2005 de nieuwe tarieven voor parkeren gehanteerd in de stad. Er komen twee zones en drie tarieven. Binnen de grachten (zone 1) komen twee tarieven, namelijk ¤ 2,-- per uur voor het parkeren in de garages en ¤ 1,50 per half uur op de straatparkeerplaatsen. Buiten de grachten (zone 2) wordt een lager tarief van ¤ 1,-- per uur gehanteerd.

Fiscaliseren
Het fiscaliseren van het parkeren in de wijken om het centrum heen (Assendorp en Dieze-West) kan op 1 juli 2005 ingaan. Dit betekent dan dat betaald parkeren aanwezig is voor niet-bewoners. Bewoners krijgen een ontheffing. Zij kunnen overal parkeren in de wijk waarvoor zij ontheffing hebben aangevraagd. Bewoners kunnen een bezoekerskaart voor ¤ 10,-- per jaar aanschaffen, waarvoor bezoekers maximaal 16 uur per week mogen parkeren. Met Dieze-West voert de gemeente nog overleg over het gefaseerd invoeren van het systeem.

Inspraak
In de inspraaknota staan de opmerkingen weergegeven die zijn gemaakt door belanghebbenden, met de daarbij behorende antwoorden. Als gevolg hiervan zijn aanpassingen gedaan om tegemoet te komen aan de verschillende wensen. De belangrijkste daarvan zijn:
verlenging van het betaald parkeren (was van 08.00 tot 20.00 uur, dit wordt van 09.00 tot 22.00 uur) om te voorkomen dat 's avonds teveel bezoekers van de binnenstad in de wijken parkeren; in Dieze-west een beperking van de maximale parkeerduur van 2 naar 1 uur voor de gebieden rond de binnenstad tussen 16.00 en 22.00 uur en op zaterdag en koopzondag.

Vervolgtraject
Op 13 september 2004 behandelt de commissie Ruimte de Parkeernota, vervolgens stelt de gemeenteraad dit beleid vast op 4 oktober 2004 (data onder voorbehoud). Na de definitieve vaststelling door de gemeenteraad informeert de gemeente de bewoners over de implementatie van de uitwerkingsplannen. Dit zal gebeuren via (nieuws)brieven, wijkkranten, de website en Wijzer.

Parkeernota inzien
Bent u geïnteresseerd in de inhoud van het Koersdocument, de Inspraaknota of de Uitwerkingsplannen? U kunt hiervoor terecht bij het Gemeentelijk Informatiecentrum en de wijkcentra 't Rembrandtien (Dieze-west) en de Enk (Assendorp). Mensen die als inspreker op de commissievergadering van 13 september 2004 willen optreden, dienen zich vooraf te melden bij de griffie van de gemeente Zwolle, telefoon 498 21 81.

De documenten kunt u ook downloaden van deze website. Ga naar projecten/ ruimtelijk/ parkeernota. Onderaan de pagina vindt u de links.


---