Gemeente Westerveld


1-9-2004

Eiken aan weerszijden van weg Wapserauwen

In de oostelijke berm van de weg Wapserauwen tussen Wapse en Wapserveen staan beuken die in zeer slechte conditie zijn. Het gevaar voor het verkeer wordt te groot: takken van de beuken kunnen afknappen of de bomen kunnen zelfs omvallen. De gemeente wil de beuken rooien en vervangen door een deel van de eiken die nu aan de andere kant van de weg staan.

De eiken staan daar in een dubbele rij, waardoor ze te weinig ruimte krijgen om uit te groeien tot volwassen bomen. Door een aantal eiken naar de oostelijke berm te verplanten, kan er aan beide kanten van Wapserauwen een mooie rij eiken ontstaan.

Landschappelijk beeld
Door de eiken aan beide zijden van de weg te planten, zal het landschappelijk beeld van de weg weer hersteld worden. De eiken zijn twintig jaar geleden in een dubbele rij in de westelijke berm geplaatst in het kader van een ruilverkaveling. In de oostelijke berm staan op dit moment, vanaf de Heurinksweg gerekend, in totaal 54 dode en kwijnende beuken. De beuken zijn geworteld in een grondsoort die voor beuken minder geschikt is. Daardoor zit er geen enkele groei in de beuken. Door de beuken weg te halen en de aanwezige eiken aan weerszijden van de weg te plaatsen, krijgen zij voldoende kans om zich wel goed te ontwikkelen tot twee mooie bomenrijen.

Werkzaamheden
De werkzaamheden gaan van start aan het eind van dit jaar. Te verwachten is dat de eiken in het voorjaar van 2005 aan weerszijden van de weg Wapserauwen staan.

Informatie
Wilt u meer informatie over de beuken en de eiken aan de weg Wapserauwen? Neem contact op met Jac Postma van de afdeling Inrichting en Beheer Openbare Ruimte, tel.nr.: (0521) 349 436, of e-mail: j.postma@gemeentewesterveld.nl.