Universiteit van Tilburg

Hartpatiënten met een 'stressgevoelige persoonlijkheid' lopen een groter risico op een hartinfarct of op eerder overlijden.

Mensen die zich vaak zorgen maken, zich triest voelen en de neiging hebben om daarover niet met anderen te praten, hebben vaak een type D (distressed ) persoonlijkheid, en zijn dus stressgevoelig. Wie zon stressgevoelige persoonlijkheid heeft en daarbij hartpatiënt is, heeft een groter risico op een hartinfarct of op eerder overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer dr. Susanne Pedersen, die verbonden is aan de Universiteit van Tilburg.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op de eerste studie in Nederland die de invloed van Type D persoonlijkheid op een zogenoemde cardiovasculair prognose bij 875 patiënten onderzocht. Deze maakt deel uit van een grotere studie van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam naar het effect van een nieuw stenttype. Een stent is een metalen veertje dat tijdens een dotterprocedure in een bloedvat wordt geplaatst om de bloeddoorstroming naar het hart te verbeteren. De resultaten van deze studie worden op woensdag 1 september gepubliceerd in het prestigieuze Amerikaanse vaktijdschrijft Journal of the American College of Cardiology.

"Deze studie toont aan dat Type D persoonlijkheid een belangrijke determinant is van de prognose bij hartpatiënten, zegt psychologe dr. S.S. Pedersen, eerste auteur van het artikel en onderzoeker bij de Universiteit van Tilburg en het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Hartpatiënten met een Type D persoonlijkheid die gedotterd werden met een stentimplantatie bleken een vijf keer zo groot risico te hebben om binnen negen maanden te overlijden of een hartinfarct te krijgen. Dit grotere risico kon niet verklaard worden door de ernst van de hartziekte, andere cardiovasculaire risicofactoren en het soort stent dat gebruikt werd bij de dotterprocedure.

Volgens Susanne Pedersen benadrukken de resultaten van deze studie dat, ondanks het feit dat nieuwe behandelingsmogelijkheden binnen de cardiologie hebben geleid tot een verbeterde prognose voor hartpatiënten, er terdege rekening gehouden moeten worden met psychologische risicofactoren. Subgroepen met een bepaald psychologisch profiel zullen minder baat hebben bij sommige behandelingen, aldus de onderzoekster.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. S.S. Pedersen, faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit van Tilburg 013-466 2503 (maandag en donderdag) of 06-309 31 224. E-mail: S.S.Pedersen@uvt.nl of met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 466 2004)
Laatst gewijzigd: dinsdag 31 augustus 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen