Ingezonden persbericht
Jupijn Haffmans in de Amsterdamse gemeenteraad:
geen blad voor de mond
Op woensdag 1 september neemt Jupijn Haffmans de gemeenteraadszetel van Amsterdam Anders/ De Groenen over van Hansje Kalt, die ruim zes jaar lang het gezicht van de partij was. In de opmaat naar de verkiezingen zal Haffmans in de gemeenteraad het libertair anarchistische geluid van de partij laten horen.
Spruitjeslucht over Amsterdam
Jupijn Haffmans vindt de zogenaamde nieuwe politiek van fatsoen en moraal een gruwel voor Amsterdam. Haffmans: Afgezien van de spruitjeslucht, moet je tegenwoordig sterk in je schoenen staan om in Amsterdam een afwijkende mening te verkondigen. Dat zou in een creatieve stad juist gekoesterd moeten worden. De stad is schoongeveegd, vrijplaatsen zijn weggewerkt en repressie neemt toe in naam van de heilige veiligheid. Gedogen is een vies woord geworden, terwijl dat juist een onmisbaar smeermiddel is in een stad als Amsterdam. Ik zie Amsterdam als een open, tolerante en chaotische stad met veel groen tussen de woningen en ruimte aan de rand. Een compacte samenleving waar ruimte is voor andersdenkers en andersdoeners, voor kunst en cultuur waar de sponsors aan voorbij lopen. Dit alles wordt in rap tempo afgebroken. Daar wil ik in de raad iets aan doen!.
Volgens Haffmans heeft de stad veel te winnen met mensen ruimte geven in werk en leven. Mensen dwingen tot werk dat ze níet willen, is niet effectief en zelfs in strijd met ILO-conventies. , meent Haffmans.
Debat en actie
Als activist is het motto van Haffmans zelf doen: niet alleen woorden maar ook actie, anders worden je woorden hol. Zo heeft Haffmans grote moeite met hoe er met vluchtelingen en geïllegaliseerden wordt omgegaan: Ik vind dat zo mensonterend, dus heb ik onlangs met een aantal anderen het deportatiecentrum op Schiphol een dag bezet. Dat je daar dan zeven uur voor in de bak zit is lastig, maar wel de moeite waard.
Maar ook het debat vindt Haffmans belangrijk, en dat ontbreekt nogal eens in de raad, meent hij. Politiek gevoelige beslissingen worden vaak nauwelijks bediscussieerd. Het is dan eigenlijk al binnen de coalitie besloten zonder dat er in het openbaar over de uitgangspunten is gesproken en argumenten zijn afgewogen. Dat is bijzonder slecht voor het democratische debat, de controle en ook de interesse van Amsterdammers voor de gemeentepolitiek.
---