GCI HOLLAND PR

Lucky Strike herdenkt september 1944 met 'Out of the Blue'

Remember September

Amsterdam, 25 augustus 2004 - In september 1944 brachten de geallieerden niet alleen vrijheid naar Nederland, maar ook producten die nieuw of schaars voor ons waren. Een Nijmeegse bevrijdingsvereniging bracht één jaar na de bevrijding een herdenkingsdoos met deze producten uit. Eén van deze dozen werd onlangs door de Arnhemse tabaksondernemer Kraayenbrink gevonden in een kast bij zijn vader thuis. Lucky Strike nam het initiatief deze doos in een eigentijdse vorm opnieuw uit te geven en komt met 'Out of the Blue', een ode aan bijna 60 jaar vrijheid in Nederland, 60 jaar na Operation Market Garden.

September 1944, Operation Market Garden, duizenden geallieerden landen met parachutes en zweefvliegtuigen op Nederlands grondgebied. Al leiden de troepen een uiteindelijke nederlaag: de vrijheid is in zicht.

Met de geallieerden vallen ook nieuwe producten zoals kauwgom uit de lucht. Sigaretten, zeep en chocola, al wel bekend maar schaars tijdens de oorlog, maken hun rentree. Stoere Amerikanen en Canadezen met sigaretten achter hun oren en kauwgom kauwende kaken jagen menig Nederlands meisjeshart op hol. Kinderen snoepen van chocola, zoetigheid die ze nooit hebben geproefd. Uit de ramen van soldatenkwartieren klinken de Andrews Sisters en Bing Crosby. Nederland maakt kennis met haar bevrijders en hun gebruiken.

Lucky Strike herdenkt de roerige dagen van september 1944 met 'Out of the Blue'. Een eigentijdse kit met luxegoederen die de bevrijders ons brachten. Out of the Blue bevat zeep, chocola en een pakje 'American originals' voor 'good luck'.

'Out of the Blue' is tijdens de Airborne herdenkingen in september in beperkte oplage verkrijgbaar.
De eerste kit zal op 1 september 2004 in 'Wilke Tabakspeciaalzaak'aan de Koningstraat 66A in Arnhem door Dhr Kraayenbrink aan de burgemeester van Arnhem, Mevr. Krikke, worden uitgereikt. Tevens zullen hierbij de voorzitter van de Stichting Airborne herdenkingen de heer Van Pelt en oud-veteraan en verzetsheld de heer Van Leeuwen aanwezig zijn.
British American Tobacco nodigt u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Programma:

10.30- 10.45 - Ontvangst en welkomstwoord door de heer P. den Dunnen (British American Tobacco) in Café Verheyden (Wezenstraat 6 in Arnhem tel: 026 4437035)

10.45- 11.15 - De heer W. Boersma Directeur van het Airborne museum vertelt over de 'nieuwe producten in oorlogstijd'

11.15- 11.30 - Mevr. M. Bogers (British American Tobacco) vertelt over 'de historie van Lucky Strike'

11.30- 11.45 - Naar 'Wilke Tabakspeciaalzaak' voor overhandiging eerste kit (Koningsstraat 66A in Arnhem tel: 026 4450362)

12.00- 13.00 - Overhandiging 'Airborne kit' aan Mevr. Krikke, Burgemeester van Arnhem

Perscontact: Edward Verhey/Lidewij in 't Veld 020-6768666

25 aug 04 12:42