Ingezonden persbericht


Gemeente Amsterdam -

Wet Bibob ook toegepast in milieubranche

20/08/2004 - Vanaf 1 september a.s. gaat de gemeente Amsterdam de Wet Bibob toepassen in de milieubranche. Vorig jaar is in Amsterdam al gestart met toepassing van deze wet in de horeca- , prostitutie- en speelautomatenhalbranche. De Wet Bibob moet voorkomen dat vergunningen voor deze branches misbruikt worden voor criminele activiteiten. In overige branches c.q. sectoren zoals aanbestedingen, bouw en subsidies wordt de wet in een later stadium ingevoerd.

Een voorbeeld van de mogelijkheden van de Wet Bibob voor de milieubranche, is het weigeren van een milieuvergunning voor de opslag van illegaal ingevoerde afvalstoffen. Een aantal jaar geleden werd er in een loods in Noord een grote hoeveelheid illegaal, uit Duitsland geïmporteerd, plastic afval aangetroffen. Hangende het strafrechtelijke onderzoek naar de illegale import werd een aanvraag om een milieuvergunning gedaan voor de opslag van kunststof, zoals plastic. De opslag van kunststof is een categorie die valt onder een IVb ( Inrichtingen en Vergunningsbesluit milieubeheer) en is daarmee vergunningplichtig. Om milieuhygiënische redenen kon de vergunning niet worden geweigerd. Met de toepassing van de Wet Bibob had deze vergunning wel kunnen worden geweigerd.

Toepassing Wet Bibob
De Wet Bibob geeft gemeenten een extra instrument in handen om te voorkomen dat de overheid criminelen faciliteert door bijvoorbeeld een vergunning te verlenen. Voortaan wordt van vergunningaanvragers (en huidige vergunninghouders) meer informatie gevraagd over met name de financiering en de zeggenschapsstructuur van de onderneming. Met behulp van deze gegevens kan de gemeente beter de integriteit van de aanvrager en diens zakelijke relaties beoordelen en in kaart brengen. Als aan de hand van deze gegevens blijkt dat er gevaar bestaat dat de vergunning mede gebruikt zal worden voor criminele activiteiten, kan de gemeente de vergunning weigeren of intrekken. Ook als een aanvrager weigert deze Bibob- vragen te beantwoorden kan de vergunning worden geweigerd of ingetrokken. Bij Bibob- vragen kan o.a. gedacht worden als vragen over de financiering van de onderneming en het overhandigen van een verklaring over het betalingsgedrag van de Belastingdienst. Mocht de gemeente bij een vergunningbeoordeling na eigen onderzoek nog vragen onbeantwoord zien, dan kan een beroep worden gedaan op het landelijk Bureau Bibob van het ministerie van Justitie. De vergunningaanvrager wordt hier altijd van op de hoogte gebracht. Bureau Bibob zal dan verder onderzoek doen en aan de gemeente een gemotiveerd advies uitbrengen. Dit advies is niet bindend; uiteindelijk beslist de gemeente zelf of de vergunning wel of niet wordt verstrekt.

Van Traa-team
De toepassing van de wet maakt bij de gemeente Amsterdam onderdeel uit van de bestuurlijke aanpak van de georganiseerde criminaliteit van het Van Traa-team. Dit team houdt zich actief bezig met deze aanpak, werkt nauw samen met stadsdelen, justitie en politie en onderzoekt onder andere in bepaalde gebieden en branches misstanden en mogelijke invloeden van criminele organisaties. De coördinatie van de gemeentelijke uitvoering van de Wet Bibob is ondergebracht bij het Coördinatiebureau Bibob, onderdeel van het Van Traa-team.

Pb- Amsterdam, 20 augustus 2004
Remco Asselbergs 552 2967