Provincie Drenthe

GS-berichten

Assen, 31 augustus 2004
Persberichtnummer 04-129

Bestemmingsplan Coevorden centrum goedgekeurd
Het bestemmingsplan 'Coevorden-centrum, Markt en omgeving' krijgt groen licht van gedeputeerde staten. Het plan richt zich op allerlei binnenstedelijke functies zoals wonen, werken, verblijven en recreëren. In het plangebied worden onder andere appartementen, kantoren en ruimten voor detailhandel gerealiseerd. Het plan voor het centrum van Coevorden past goed binnen de visie van het college om meer prioriteit en ruimte te geven aan de ontwikkeling en kwaliteitsverbetering van stedelijk gebied. Tegen het bestemmingsplan waren 43 bedenkingen ingediend, die zich voornamelijk richtten tegen de bebouwing van de Markt en het aanleggen van een ondergrondse parkeergarage onder de Markt. Het college van gedeputeerde staten is van mening dat de Markt door de bebouwing een meer besloten en intiemer karakter krijgt. GS stemmen bovendien in met ondergronds parkeren onder de Markt om zo het storend element van de open parkeervelden in het centrum te beperken.

Provincie steekt extra geld in bestrijding beverrat De provincie Drenthe wil werk maken van de bestrijding van de beverrat. GS hebben daartoe ruim 7.500 euro extra vrijgemaakt voor de bestrijding in 2004. Dat is nodig omdat de bijdrage vanuit het landelijke beverrattenfonds van provincies en waterschappen onvoldoende is. Landelijk is tussen provincies en waterschappen afgesproken dat de bestrijding van de beverrat is gericht op uitroeiing van de populatie in Nederland, zodat bestrijding uiteindelijk alleen noodzakelijk is langs de landsgrens. De beverrat is een uitheemse diersoort en zeer schadelijk voor waterwerken. In Overijssel zijn in 2002, 2003 en 2004 tot en met juni respectievelijk 35, 37 en 83 beverratten gevangen. De provincies Drenthe en Overijssel werken nauw samen in de bestrijding van de beverrat. Tot nu toe zijn er in Drenthe geen beverratten gevangen.

Vervolg op succesvolle investeringsregeling platteland Het Stipo-project (Stimuleringsproject plattelandsondernemingen) krijgt een vervolg. De regeling, die sinds begin vorig jaar kleinschalige ondernemers op het platteland helpt bij het realiseren van hun initiatieven, is zo succesvol verlopen, dat GS besloten hebben een aanvullende subsidie beschikbaar te stellen van 579.498 euro. Tot nu toe hebben een kleine veertig ondernemers in Oost-Drenthe geprofiteerd van de regeling, waarbij voor bijna 583.000 euro aan investeringspremie is toegekend. Het tot nu beschikbare geld is daarmee volledig uitgegeven. De investeringspremie geldt voor bedrijven tot en met tien werknemers en bedraagt 20 procent van de totale kosten met een maximum van 20.000 euro. De stichting DBF (Dorp en Bedrijf Friesland) voert de regeling uit. Bij de nieuwe subsidie worden als voorwaarden gesteld dat projecten innovatief zijn en dat de detailhandel ervan wordt uitgesloten. Op die manier wordt voorkomen dat het geld wordt gebruikt voor uitbreidingsinvesteringen.

Toetsingskader calamiteitenplannen waterstaatswerken vastgesteld. Met ingang van 1 september 2004 gaat de provincie Drenthe de calamiteitenplannen voor waterstaatswerken toetsen. Onder waterstaatswerken worden oppervlaktewateren, waterkeringen en daarin liggende bouwwerken, zoals sluizen en bruggen, verstaan. De nieuwe taak voor de provincie is een gevolg van een wijziging in de Waterstaatswet.
Vanwege samenhang met de gemeentelijke rampenplannen die door de provincie worden beoordeeld, hebben alle provincies ervoor gekozen om de calamiteitenplannen op dezelfde wijze te toetsen als de rampenplannen. Gedeputeerde staten hebben vandaag ingestemd met deze manier van toetsen, zodat de beheerders van de waterstaatswerken hun calamiteitenplannen per 1 september ter toetsing kunnen voorleggen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl