Gemeente Ede

nummer 172 / Ede, 31 augustus 2004

Luchtkwaliteit in Ede blijft voldoen aan wettelijke normen

Alle gemeenten in Nederland moeten een rapportage over de luchtkwaliteit opstellen. Vandaag stelde het college de rapportage over het jaar 2003 voor de gemeente Ede vast. De belangrijkste conclusie is dat er geen directe risicos voor de volksgezondheid bestaan.

Besluit luchtkwaliteit
Een jaarlijkse rapportage is verplicht sinds de invoering van het Besluit luchtkwaliteit drie jaar geleden. De rapportage beschrijft de luchtkwaliteit langs hoofdroutes van wegverkeer en vermeldt of er een overschrijding van de wettelijke normen is. Luchtkwaliteit is de toestand van de lucht en de hoeveelheid verontreinigende stoffen in de lucht. Het Besluit luchtkwaliteit geeft wettelijke luchtkwaliteitsnormen.

Grenswaarden
Voor de lokale situatie wordt de luchtkwaliteit vastgelegd in grenswaarden en plandrempels. Het overschrijden van grenswaarden levert niet direct gevaar op voor de volksgezondheid maar vormt een indicatie voor een toekomstig knelpunt. Het overschrijden van grenswaarden heeft daarom een signaalfunctie en dwingt tot het volgen van de luchtkwaliteit op een dergelijke plaats. Als vervolgens de plandrempel wordt overschreden ontstaat de verplichting een plan op te stellen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Edese situatie
De toetsing aan de wettelijke luchtkwaliteitsnormen vond plaats voor vier relevante stoffen: stikstofdioxide (NO ), koolmonoxide (CO), Benzeen (C H ) en fijn stof. Voor de eerste drie geldt dat aan de normen wordt voldaan. Wel was het gehalte stikstofdioxide in 2003 hoger dan in 2002. Dit komt voornamelijk door de warme zomer. De voornaamste bronnen van luchtverontreiniging zijn wegverkeer, industriële bedrijven en de landbouw.

Fijn stof
Fijn stof (PM ) betreft heel kleine stofdeeltjes in de lucht, die kleiner zijn dan 10 micrometer (één honderdste millimeter). Er bestaat een algemene plandrempel voor de hoeveelheid fijn stof in de lucht. Deze wordt in Ede niet overschreden. Daarnaast wordt gekeken naar de 24 uurgemiddelde concentratie van fijn stof langs alle binnenstedelijk hoofdroutes. In Ede is daarbij wel sprake van een overschrijding. Deze overschrijding is overigens een landelijk verschijnsel. De reeds aanwezige stofdeeltjes in de lucht zonder dat de weg bij een beoordeling betrokken wordt, heet de achtergrondconcentratie. Deze achtergrondconcentratie speelt bij de uitkomst van de berekeningen een doorslaggevende rol. De bronnen voor fijn stof zijn zeer divers. Verkeer, industrie en vele natuurlijke bronnen leveren een bijdrage. Ook is er sprake van een belangrijke import van fijn stof uit de ons omringende landen. Mede om die reden worden de kwaliteitsnormen voor fijn stof in heel Nederland overschreden. Het Ministerie heeft de taak op zich genomen om maatregelen te treffen. Deze doeltreffende aanpak is gericht op het terugdringen van de achtergrondconcentratie in het hele land. Dat heeft daardoor invloed op de luchtkwaliteit in Ede.

Rapportage
De gemeente houdt de vinger aan de pols en stelt volgend jaar weer een rapportage op. Belangstellenden kunnen vanaf 8 september de rapportage luchtkwaliteit inzien bij Loket Bouwen en Wonen, Stadskantoor de Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede.

---