Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl


Stimulering productie duurzame elektriciteit gestroomlijnd

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft besloten de stimulering van duurzame elektriciteit en warmtekrachtkoppeling (WKK) via de wet Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) te stroomlijnen. Hij doet dit op grond van een eerste evaluatie van deze wet, die op 1 juli 2003 van kracht is geworden. In een brief aan de Tweede Kamer stelt hij een flink aantal verbeteringen voor. Enkele daarvan zijn:


- Voor grootschalige biomassa wil de minister toe naar een vast langjarig subsidiebedrag met een maximale looptijd van 10 jaar. Nu is, vanwege onzekerheid in de ontwikkeling van biomassaprijzen, de subsidiëring tot juli 2006 vastgesteld. Daarbij wil de minister wel de mogelijkheid inbouwen om in een situatie van gedaalde brandstofprijzen het subsidiebedrag te verlagen;


- Voor afvalverbrandingsinstallaties (AVIs) wil de minister in overleg met de sector tot een betere systematiek komen, omdat de huidige eis van een elektrisch rendement van tenminste 26 procent belemmerend blijkt te werken bij het realiseren van zoveel mogelijk investeringen in duurzame elektriciteitsopwekking bij de AVIs. Ook wil de minister de eis laten vervallen dat alleen uitbreidingen van meer dan 30 procent van de totale installatie voor MEP-subsidie in aanmerking komen.


-Het aantal vollasturen bij subsidiëring van wind op land wordt verhoogd van 18.000 naar 20.000.


- De subsidie voor duurzame elektriciteitsopwekking kan worden voortgezet bij eigendomsoverdracht van een installatie aan een andere producent. Bovendien krijgen subsidie-aanvragers meer speelruimte ten aanzien van de ingangsdatum van de subsidie. Ook zullen subsidietarieven voor duurzaam opgewekte elektriciteit een half jaar eerder worden vastgesteld (wordt twee jaar voordat de periode ingaat).

In zijn brief aan de Tweede Kamer bericht minister Brinkhorst dat over 2003 rekening moet worden gehouden met een tekort van 14 tot 20 miljoen Euro voor de MEP. Dit wordt veroorzaakt door lagere inkomsten dan geraamd (de inkomsten komen uit een heffing van 17 Euro per elektriciteitsaansluiting in 2003) en hogere uitgaven, vooral voor subsidies voor warmte/krachtkoppeling (WKK). Hij kondigt aan dat de oorzaken van de lagere inkomsten worden onderzocht en dat, indien die structureel blijken te zijn, de gebruikerstarieven (die in 2004 39 Euro per aansluiting bedragen) moeten worden verhoogd. Waar het gaat om toekomstige hogere uitgaven voor duurzaam opgewekte elektriciteit, die is voorzien vanaf 2007, geeft hij aan deze zoveel mogelijk te willen mitigeren door de MEP zo kosteneffectief mogelijk te maken. Ook wijst hij op de CO2-emissiehandel, die net als bij WKK een kostenvoordeel zal opleveren voor duurzame elektriciteit. Tenslotte zal de minister de mogelijkheid onderzoeken om de MEP-uitgaven (voor nieuw af te geven beschikkingen) als geheel of per categorie te limiteren. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als de doelstelling van 9 procent duurzame elektriciteit binnen bereik is.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Dhr. J. van Diepen, persvoorlichter, telefoon (070) 379 60 73, e-mail: J.S.vanDiepen@minez.nl

31 aug 04 10:33