Gemeente Hellevoetsluis


Gemeente werkt samen met Waterschap en Zuiveringsschap aan Waterplan

Gezamenlijk met Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden en Waterschap De Brielse Dijkring ontwikkelt de gemeente Hellevoetsluis een waterplan. Doel van een waterplan is het ontwikkelen van een Visie op het gewenste watersysteem (en de waterkwaliteit) binnen de gemeente in relatie tot de verwachte ontwikkelingen (bouwactiviteiten). Tevens het opstellen van een Maatregelenplan om dit systeem (en deze kwaliteit) te realiseren.

Water is een belangrijk onderdeel van de directe leefomgeving. Bewoners ervaren misschien wel dagelijks de gevolgen van een goed of minder goed functionerend watersysteem. Daarom wordt veel aandacht besteed aan het onderhoud van het oppervlaktewater. Met het waterplan wordt het watersysteem van Hellevoetsluis nog verder verbeterd, voor nu en in de toekomst.

Gezond water en droge voeten
Het waterplan behandelt de kwaliteit van het water, de planten en dieren en de hoeveelheid water in natte en droge perioden. We streven naar gezond water, dat een goede kwaliteit heeft, er aantrekkelijk uitziet, niet stinkt en geen overlast veroorzaakt. Daarnaast willen we droge voeten houden door regenwater in voldoende mate te bergen en af te voeren. Er wordt vooral naar de huidige situatie gekeken, maar er wordt ook een doorkijk naar de toekomst gemaakt. Klimaatverandering, bodemdaling en stijging van de zeespiegel kunnen namelijk voor meer overlast gaan zorgen in de toekomst.

Oppervlaktewater
In het waterplan gaat het niet om het Kanaal door Voorne, de Havens en het Haringvliet, maar om het water binnen de bebouwde kom en in het buitengebied van Hellevoetsluis (de zogenaamde singels, sloten en watergangen). Ook het drinkwater wordt buiten beschouwing gelaten. Uitsluitend het oppervlaktewater, dus het water dat u buiten ziet, krijgt de aandacht in het waterplan. Het plan brengt al het water van Hellevoetsluis in beeld. Vervolgens wordt bepaald wat we met het oppervlaktewater willen doen, waar problemen zijn en hoe we dit gaan aanpakken.

Twee delen
Het waterplan zal uit twee delen bestaan. Het eerste deel, de Visie, wordt rond mei 2005 afgerond. Dit stuk levert doelstellingen, conclusies en aanbevelingen op. Het tweede deel is het zogenoemde Maatregelenplan, de uitwerking, dit deel zal naar verwachting in de eerste helft van 2006 worden afgerond. Vervolgens worden de maatregelen uit het plan uitgevoerd

in de periode 2007 tot 2015. Als het waterplan Hellevoetsluis er eenmaal is, zal het om de vijf jaar geëvalueerd worden.

Klankbordgroep
Omdat de gemeente graag geïnteresseerden bij het opstellen voor de Visie van het waterplan wil betrekken, wordt een klankbordgroep ingesteld die vanaf september 2004 drie maal bij elkaar komt. Allereerst komt de klankbordgroep bijeen voor een kennismaking en om mee te praten over de streefbeelden. In een tweede bijeenkomst geeft de klankbordgroep een reactie op de functies van watergangen en in een laatste bijeenkomst wordt ingegaan op de maatregelen die aan de functies gekoppeld kunnen worden.
Mensen kunnen namens een belangenorganisatie of op persoonlijke titel zitting nemen in de klankbordgroep. Heeft u interesse? Neem dan contact op met de heer D. Schipper via telefoonnummer 330911 of e-mail d.schipper@hellevoetsluis.nl

Informatieavond
Inwoners van Hellevoetsluis worden ook op een andere manier betrokken bij het totstandkomen van het plan. Voordat de Visie, het eerste deel van het plan, definitief wordt vastgesteld, organiseert de gemeente een informatieavond. Het is dan mogelijk om ideeën in te brengen. Daarnaast kunnen inwoners dan hun mening over het plan en de voorgestelde maatregelen geven en aanwijzen.

Via de gemeentepagina in het Groot-Hellevoet en deze gemeentelijke website houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen omtrent het waterplan.