STICHTING DE RODE DRAAD

ALARMFASE ROOD voor De Rode Draad

Geen subsidie meer voor Stichting De Rode Draad?

Het lot van de Stichting De Rode Draad ligt in handen van de Tweede Kamer: op 2 september vergadert zij over het prostitutiebeleid.

De Stichting De Rode Draad dreigt haar werk per 1 januari 2005 te moeten stopzetten wegens gebrek aan subsidie.

In onderstaand bericht heeft de Stichting De Rode Draad uiteengezet waarom een informatiepunt voor prostituees nog steeds erg belangrijk is. De stichting speelt een belangrijke rol in de implementatie van het prostitutiebeleid in Nederland. Dit willen wij graag voortzetten vanuit de invalshoek van de positie van prostituees.

De Stichting is geen vakbond, maar een vraagbaak voor prostituees en een gesprekspartner voor de overheid. Wij ondersteunen samen met de FNV de vakbond van prostituees. Hierbij is al een eerste resultaat geboekt: met de organisaties van exploitanten zijn afspraken gemaakt over model huurcontracten voor zelfstandig werkende prostituees en binnenkort beginnen gesprekken over een modelovereenkomst voor escortbedrijven en een model voor prostituees in loondienst.

Aan deze veelbelovende ontwikkeling wil de Stichting De Rode Draad graag haar steentje blijven bijdragen.

De Stichting De Rode Draad is voor haar infrastructuur en basistaken afhankelijk van landelijke subsidie. Maar geen enkel ministerie blijkt bereid tot financiering. Zelfs de belangstelling bij gemeentelijke overheden voor participatie in ons uitstapproject is teleurstellend klein. Landelijke subsidie blijft noodzakelijk voor het voortbestaan van de Stichting.

De doelstelling Verbeteren positie prostituees is nog lang niet gerealiseerd

Vier jaar na de legalisering van de prostitutiebedrijven is er voor de prostituees nog niet veel verbeterd. Het Plan van Aanpak Ordening en Bescherming Prostitutiesector van het Ministerie van Justitie bevat een waslijst aan nog te vervullen taken, en daarbij is de inbreng van een organisatie die opkomt voor de positieverbetering van de prostituees noodzakelijk.

Is er wel voorgang geboekt?

Door de positieve inzet van het Ministerie van SZW hebben wij onlangs met de exploitantenverenigingen afspraken gemaakt over een model voor huurcontracten. Dat is een eerste resultaat van de door het parlement gewenste helderheid over arbeidsverhoudingen. Maar er is nog veel te doen voordat dit in de praktijk wordt omgezet en elke prostituee verzekerd is van de rechten die haar door de legalisering toekomen. Er blijft voorlopig nog toezicht op en begeleiding nodig bij de implementatie van dit huurcontract en ander nieuw beleid ten aanzien van arbeidsverhoudingen en arbeidsomstandigheden.

Waarom is subsidie nodig voor de Stichting, kan de vakbond dit werk niet doen?

De Stichting is geen belangenvereniging, ze heeft een algemene informatietaak voor alle prostituees in Nederland. Twee jaar gelden is de belangenvereniging voor prostituees opgericht. Deze onderhandelt, met steun van FNV Bondgenoten met de vertegenwoordigers van exploitanten. De vereniging is nog erg klein, veel prostituees blijven bang hun anonimiteit te verliezen (prostitutie blijft met stigma verbonden). En door de onduidelijke arbeidsverhoudingen kan de vereniging in de ogen van veel prostituees nog te weinig voortgang boeken. Uit het veld komt wel vaak de reactie dat een vakbond belangrijk is.
Subsidie is overigens niet voor de vakbond gevraagd, maar voor de Stichting De Rode Draad. De vakbond wordt door vrijwilligers gerund, dit zal in de toekomst ook zo blijven.

Veel prostituees kennen hun nieuwe rechten niet, zodat actieve informatievoorziening belangrijk blijft. Hierin voorziet de Stichting De Rode Draad, vooral via haar veldwerk, dat wil zeggen het bezoeken van prostituees op hun werkplek.

Wat zijn de belangrijkste taken van de Stichting De Rode Draad?


- de Stichting De Rode Draad is een informatie- en steunpunt voor alle prostituees in Nederland. De Stichting is een vraagbaak waar prostituees terecht kunnen met alle vragen over hun werksituatie. Medewerksters van de Stichting zoeken de prostituees op hun werkplek op omdat dit vaak de enige en meest effectieve weg is om hen te informeren.


- de Stichting voert actie namens individuele prostituees door het structurele karakter van knelpunten aan de orde te stellen, zoals het beschermen van de privacy door instellingen en ongelijke behandeling door het bedrijfsleven.


- de Stichting informeert instanties als politie, gemeenten, Belastingdienst, UWV over ontwikkelingen in de prostitutie en de gevolgen van hun beleid. De Stichting is gesprekspartner voor beleidmakers van alle betrokken ministeries.


- de Stichting signaleert door haar unieke positie in het veld gevallen van mensenhandel, dwang en uitbuiting en kaart deze aan bij de desbetreffende instanties.

Wat valt weg als de Stichting haar deuren moet sluiten?


- het informeren van prostituees over hun rechten, op allerlei manieren, maar vooral via het bezoeken op de werkplekken door het hele land; dat is vaak de effectiefste en enige manier,


- het beschikbaar zijn als vraagbaak voor individuele prostituees,


- het kritisch volgen van overheidsinstellingen en andere instanties om hen te kunnen wijzen op de gevolgen van hun beleid voor de prostituees,


- het beschikbaar zijn als gesprekspartner voor deze instanties ter consultatie,


- het afgeven van signalen over vrouwenhandel en andere criminaliteit,


- het signaleren van dwang en uitbuiting op de werkvloer van prostitutiebedrijven,


- het uitvoeren van aparte projecten voor speciale doelgroepen, zoals vrouwen die van loopbaan willen veranderen en prostituees, onder andere uit Oost Europa en Latijns Amerika.


- het ondersteunen van initiatieven zoals de belangenvereniging van prostituees en de vereniging van slachtoffers van vrouwenhandel Atalantas.

Zonder de Stichting De Rode Draad zal er niemand meer zijn die zich systematisch met arbeidsrechtelijke zaken voor prostituees inzet en kunnen prostituees met hun vragen hierover nergens meer terecht.

Namens de Stichting De Rode Draad
Sietske Altink en Marianne Jonker

30 aug 04 13:00