Ingezonden persbericht
Apeldoorn, 21 augustus 2004
Apehangen tussen de apen in Apenheul
De Survivalbond Nederland organiseert op zaterdagochtend 28 augustus voor de tweede keer het officieuze Nederlands Kampioenschap Apehang en waar kan dat nu beter dan in Apenheul zelf? Deelnemers moeten hangend aan een touw in een bepaald aantal minuten zoveel mogelijk meters zien af te leggen zonder daarbij de grond te raken. Het Nederlands record is vorig jaar gemeten op maar liefst 213 meter. Maar bij de gemiddelde deelnemer begeven de krachten het veel eerder. Het NK Apehang in Apenheul begint om 10.30 uur en zal rond 13.15 eindigen.
In het Madagascargebied in Apenheul zijn twee circuits gebouwd voor de NK Apehang. Er is één circuit voor senioren en één voor junioren. In totaal doen er 55 deelnemers mee. Volwassenen moeten in 5 minuten tijd zoveel meters zien te maken. De jeugd moet meters maken in 2, 3 of 4 minuten tijd. Er is een ronde voor volwassenen opgehangen van 135 meter, de ronde voor kinderen is 40 meter. De organisatie is in handen van de survivalvereniging Jan in 't Touw uit Zelhem, dit jaar in nauwe samenwerking met Stichting Apenheul.
In het gebied waar de NK Apehang wordt gehouden lopen enkele apensoorten vrij rond. Dit is voor de deelnemers erg spannend, maar is ook aan een aantal regeltjes verbonden. Want wat er ook gebeurt er mag niets ten koste gaan van de apen of het gebied waar de apen verblijven. Zo hebben de apen altijd voorrang op de deelnemers, ook al zouden ze anders kampioen kunnen worden. Er mag slechts één persoon tegelijk in de touwen hangen. Ook zijn de touwen al een week van te voren opgehangen zodat de apen eraan kunnen wennen. En dat is voor deze apen ook heel belangrijk: ze zullen onmiddellijk hun geur op de touwen afzetten. De apen geven zo hun gebied aan: ze communiceren als het ware door geuren. Het is ook spannend hoe de apen reageren als er opeens mensen in de touwen hangen. Bezoekers van Apenheul kunnen en mogen de Apehangers natuurlijk wel komen aanmoedigen.
Apehang is een onderdeel van de survivalsport: aan de onderzijde van een horizontaal gespannen touw moet, hangend aan armen en benen, een bepaald parcours worden afgelegd. Deze manier van voortbewegen noemt men in survival termen 'de Apehang'. Voor de doorgewinterde Apenheulbezoeker ziet dit er natuurlijk nogal onbeholpen uit. Echte apen lopen gewoon over een touw heen en denken er niet over om eraan te gaan hangen. Toch kennen de Survivors ook een methode om liggend op het touw te kruipen. Deze voortbewegingmethode noemt men de Catcrowl. Er zijn binnen het dierenrijk wel dieren die zich op de apenhangmanier verplaatsen. Neusbeertjes bijvoorbeeld verplaatsen zich op die manier langs een touw omdat hun evenwichtsgevoel niet zo goed ontwikkeld is als bij apen. Het beste voorbeeld is natuurlijk de luiaard. Hij hangt bijna zijn hele leven ondersteboven.
- - - einde bericht - - -