Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over een knelpunt in een verzorgingshuis.
( (2030418940)

1
Wat is uw reactie op de onstane situatie, na de afgegeven beheersmaatregelen AWBZ, in het verzorgingshuis Katholieke Stichting voor Ouderenezorg in de Kanaalzone (Kasoka)?

2
Valt de beschreven situatie binnen de knelpunten die moeten worden opgelost en om die reden in aanmerking moeten komen voor extra financiële middelen? Zo neen, waarom niet?

1 en 2
Zoals ik u bij de beantwoording van de vragen van het Kamerlid Smits (PvdA) over wachtlijsten voor mensen met een handicap bij AWBZ-zorg (2030418160) reeds heb medegedeeld, is in de circulaire van het CVZ over de gevolgen van de beheersmaatregelen AWBZ van 22 juni 2004, aangegeven hoe kan worden omgegaan met knelpunten die zich voor september voordoen. De procedure is als volgt: de instelling neemt contact op met het zorgkantoor, instelling en zorgkantoor overleggen vervolgens indien een instelling binnen de bestaande productieafspraken geen mogelijkheden heeft om nieuwe zorgvragen te financieren. De aanbieder die zich bij het zorgkantoor meldt om aanvullende afspraken dient daarbij overzichten van al geleverde zorg te overleggen. Om knelpunten op te lossen kan het - kort gezegd - gaan om het verschuiven van productieafspraken binnen een instelling, het verschuiven van productieafspraken tussen instellingen in een regio en tussen instellingen in verschillende regio's. Daarbij gaat het dan uiteraard om productieafspraken die nog niet tot productie hebben geleid. Natuurlijk wordt er hierbij een beroep gedaan op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van instellingen die meer productieafspraken hebben dan ze feitelijk denken te zullen realiseren, om deze productieafspraken beschikbaar te stellen. Indien het desondanks niet mogelijk is voor een instelling om aan de nieuwe zorgvraag te voldoen, kunnen instelling en zorgkantoor zich met dit knelpunt wenden tot het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG). In mijn brief van 21 juni 2004 (26631, nr 96) heb ik u al laten weten dat ik op basis van de beschikbare cijfers over de gerealiseerde productie zal nagaan hoe de ruimte voor knelpunten wordt afgebakend en welke criteria worden gehanteerd om te bepalen wat een knelpunt is. Op basis van deze informatie zal ik in de tweede week van september een besluit nemen.

3
In antwoord op eerdere Kamervragen gaf u aan dat bij het College Tarieven Gezondheidszorg(CTG) geen knelpunten bekend waren, terwijl de situatie van deze instelling daar wel bekend is. Hoe kan dit?

3
De problematiek van Kasoka is mij pas door de brief van 30 juli 2004 onder ogen gekomen. Uit de mij ter beschikking staande stukken kan ik niet afleiden dat de instelling het bestaan van een onacceptabele situatie formeel aan het CTG kenbaar heeft gemaakt.

4

Is het mogelijk dat er instellingen zijn die al een verzoek bij het CTG indienen maar dat het zorgkantoor aangeeft te willen wachten tot landelijke criteria bekend zijn?

5
Is het mogelijk dat de situatie zich voordoet dat het CTG wacht op knelpunten van het zorgkantoor, maar het zorgkantoor wacht met het melden van knelpunten tot de landelijke criteria bekend zijn? Zo ja, wat gaat u doen aan die patstelling?

6
Bent u bereid bij zorgkantoren onderzoek te doen naar het aantal aanvragen op dit moment voor extra middelen, om een goed inzicht te krijgen in de ontstane knelpunten? Zo neen waarom niet?

4, 5 en 6
Ik ben van mening dat de procedures voor het aanmelden van knelpunten bij het CTG voldoende bekend zijn.

7
Kunt u deze vragen voor 16 augustus beantwoorden in verband met voorgenomen juridische stappen door Kasoka?

7
Er op gelet dat ik pas in de tweede helft van september zal besluiten over de ruimte die er voor knelpunten beschikbaar is en de toe te passen criteria, acht ik juridische stappen van Kasoka prematuur.


---- --