Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
77 Vraag van mevrouw A. van Rooij
(ingekomen 26 augustus 2004)


Vanuit de media verneemt D66 dat in de gemeente een experiment gaande is om burgers bij een onverhoopte ramp, niet alleen door middel van de bekende sirenes maar ook door middel van een SMS te waarschuwen.
Verschillende gemeentes in Nederland hebben inmiddels te kennen gegeven ook in deze aanvullende alarmeringsmogelijkheid geĂŻnteresseerd te zijn.
Het is D66 bekend dat er grofweg twee denkrichtingen zijn bij alarmering per SMS:
a. Alleen burgers die zich hier voor hebben opgegeven ontvangen in geval van een ramp een SMSbericht (dit is de optie die de gemeente Harderwijk kiest);
b. Alle mobiele telefoons in een bepaald gebied ontvangen ongevraagd een bericht. Technisch is dit systeem vergelijkbaar met de techniek die gebruikt wordt om in het buitenland een welkomstboodschap (in de eigen taal) aan een mobiele telefoongebruiker te sturen.

Utrecht is een knooppunt van spoor-, snel- en waterwegen. Dit betekent dat er op ieder willekeurig moment van de dag duizenden personen binnen de gemeentegrenzen zijn die niet uit Utrecht komen.
Ook ontwikkelt het toerisme in Utrecht zich gestaag, met ook weer als consequentie dat ook vele buitenlandse bezoekers in Utrecht aanwezig zijn.
Goede adequate alarmering kan van belang zijn om het aantal slachtoffers van een ramp te beperken.
Op grond van de twee voorgaande argumenten heeft de D66 fractie een duidelijke voorkeur voor invoering van het onder 2 genoemde systeem.

Het voorgaande brengt D66 tot de volgende vragen:

1. Ontwikkelt het college op dit moment plannen om SMS-alarmering op redelijk korte termijn in te voeren, zo niet waarom niet?

2. Als er wel zo'n systeem ontwikkeld wordt wanneer zal het college de raad informeren over het systeem en het tijdpad?

3. Is het college het met de inhoudelijke argumenten van D66 eens om te kiezen voor een systeem als bedoeld onder punt b ?

4. Is het college bereid om extra middelen ter beschikking te stellen voor de ontwikkeling van een SMS alarmeringssysteem zodat de ontwikkelingskosten niet drukken op de toch al redelijk krappe budgetten voor Rampenbestrijding.


---- --