Ingezonden persbericht
Persbericht Drents Museum
23 augustus 2004
Meisje van Yde weer terug op Nederlandse bodem
Op donderdag 26 augustus 2004 zal het bekendste veenlijkje van Nederland, het meisje van Yde, na ruim twee jaar afwezigheid, voor enkele maanden weer terug zijn in Drenthe. Op die dag zal zij, onder het deskundige oog van de archeologen van het Drents Museum, in de tentoonstelling 'The Mysterious Bog People - Schatten uit het veen' worden geplaatst. De totale inrichtingswerkzaamheden van deze uitgebreide, internationale tentoonstelling in het Drents Museum in Assen, met ruim 450 bijzondere offervondsten uit Noord-Europese veen- en moerasgebieden, duren zo'n vier weken. De werkzaamheden worden in de laatste weken begeleid door buitenlandse deskundigen. De tentoonstelling wordt op vrijdag 17 september 2004 officieel geopend door Hare Majesteit de Koningin en is voor het publiek te zien van 18 september 2004 tot en met 9 januari 2005. De expositie heeft in het buitenland al bijna een half miljoen bezoekers getrokken.
Na 9 januari 2005 gaat de hele tentoonstelling, inclusief het meisje van Yde, door naar het Museum of Science and Industry in Manchester (G.B.), het Carnegie Museum of Natural History in Pittsburgh, het Natural History Museum of Los Angeles County in Los Angeles, het Milwaukee Public Museum in Milwaukee (alledrie in de U.S.A.) en mogelijk nog naar enkele musea in Australië. Op zijn vroegst in 2007 keert het meisje van Yde dan pas weer opnieuw terug naar Drenthe.
Tentoonstelling
The Mysterious Bog People - Schatten uit het veen is de meest uitgebreide tentoonstelling ooit over offerrituelen in de Noord-Europese veen- en moerasgebieden. Dat begon al in de vroege prehistorie en liep door tot de late Middeleeuwen. De bezoeker zal zich verbazen over de grote verscheidenheid aan spectaculaire voorwerpen die door onze verre voorouders als offergaven in de moerassen werd gedeponeerd. Ruim 450 van deze vondsten, met als meest ultieme offer een mensenleven, geven niet alleen inzicht in de godsdienstige praktijken, maar geven tegelijkertijd een schat aan informatie over het dagelijkse leven in de prehistorie en de Middeleeuwen in Noordwest-Europa.
Samenwerking
De tentoonstelling, een initiatief van het Drents Museum in Assen, is een uniek samenwerkingsproject van het Drents Museum, het Niedersächsisches Landesmuseum in Hannover (Duitsland), het Canadian Museum of Civilization in Ottawa/Gatineau en het Glenbow Museum in Calgary (beide in Canada). Nog nooit eerder werd op deze wijze een internationaal museaal project gerealiseerd. De tentoonstelling heeft in april 2004 in Ottawa de Grand Prix du Tourism de l' Outaouais gewonnen.
//////////////////